De Nederlandse digitale economie blijft in het derde kwartaal van 2024 onverminderd groeien, zo blijkt uit de nieuwste editie van de Kwartaalmonitor Digitale Economie. Met het herstel van de economie groeit ook de bereidheid om te investeren in digitalisering en nieuwe technologieën. Tegelijkertijd spelen uitdagingen zoals Europa’s internationale concurrentiepositie en geopolitieke verschuivingen, met name in de Verenigde Staten, die mogelijk grote impact kunnen hebben. Deze ontwikkelingen leiden tot een versterkte focus van overheid en bedrijfsleven op de eigen digitale infrastructuur Inzichten en trendsDe nieuwste Kwartaalmonitor Digitale Economie laat zien dat de Nederlandse digitale economie in het derde kwartaal van 2024 bleef groeien, ondanks een uitdagend economisch klimaat.
Petra Claessen, voorzitter BTG: “De nieuwste Kwartaalmonitor onderstreept de cruciale rol die digitalisering speelt in het versterken van de Nederlandse economie. Het is bemoedigend om te zien dat bedrijven blijven investeren in technologie, en dat het aantal digitale banen groeit. Deze ontwikkelingen zijn essentieel om onze positie als digitale koploper verder te verstevigen.
Tegelijkertijd wijzen de rapportcijfers op uitdagingen zoals netcongestie en geopolitieke spanningen, die de noodzaak vergroten om te blijven investeren in zowel technologie als digitale infrastructuur. Een robuuste en soevereine digitale infrastructuur is niet alleen van economisch, maar ook van strategisch belang voor Nederland.
Bij BTG zien we dagelijks hoe cruciaal samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is om deze uitdagingen aan te pakken en kansen te benutten. Het is onze taak om deze dialoog te blijven voeren, zodat Nederland klaar is voor de digitale toekomst.”
Hier zijn de belangrijkste trends en inzichten:
• Groeivermogen in uitdagende tijden
De digitale economie noteerde een groei van 1,7% in toegevoegde waarde, vergelijkbaar met de totale economische groei. Hoewel solide, blijft er ruimte voor meer dynamiek binnen de digitale sector.
• Meer focus op digitalisering en nieuwe technologie
Bedrijven blijven investeren in technologieën zoals cloudoplossingen en AI, gedreven door de behoefte aan meer eficiency en nieuwe verdienmodelen. Voor het eerst in jaren steeg het aantal digitale banen aanzienlijk, met een groei van 6%.
• Sterke groei in digitale infrastructuur
De vraag naar datacenters en netwerkcapaciteit blijft toenemen. Toch zijn uitdagingen zoals netcongestie en een gebrek aan maatschappelijk draagvlak voor nieuwe projecten obstakels voor verdere ontwikkeling.
• Lokale digitale soevereiniteit steeds belangrijker
Geopolitieke spanningen vergroten de noodzaak voor een robuuste en soevereine digitale infrastructuur in Nederland, zowel vanuit economisch als strategisch oogpunt.
Deze inzichten onderstrepen de cruciale rol van digitalisering in het versterken van de Nederlandse economie en de noodzaak om te blijven investeren in zowel technologie als infrastructuur.
Elk kwartaal helder inzicht
De Kwartaalmonitor Digitale Economie biedt elk kwartaal een helder overzicht van de belangrijkste trends, kansen en risico’s binnen de digitale economie van Nederland. Het initiatief is genomen door de digitale sector en de Rabobank speelt in op de toenemende behoefte om de impact van digitalisering structureel en systematisch te volgen en vorm te geven.
Over deze kwartaalmonitor
Digitalisering speelt een cruciale rol in het Toekomstige verdienmodel van Nederland, om de voortgang en impact van deze digitale transformative te volgen, hebben Rabobank, PB7, Dutch Cloud Community, Partner Navigator en Dutch Data Center Association dit jaar deze ‘Kwartaalmonitor Digitale Economie’ gelanceerd. Deze nieuwe monitor biedt gedetailleerde en actuele inzichten in de
ontwikkelingen binnen de digitale sector, digitale infrastructuur en de voortgang van digitalisering in het Nederlandse bedrijfsleven.