Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De Nederlandse ICT-sector staat in deze internationaal uitdagende tijd nog steeds goed op de kaart bij buitenlandse bedrijven zo meldt de ING. Nederland heeft een gunstige ligging in Europa, een sterk ontwikkelde digitale infrastructuur en een hoogopgeleide bevolking.
Het aantal buitenlandse multinationals in deze sector, wat ING definieert als bedrijven waarover de uiteindelijke zeggenschap in het buitenland ligt, is in de afgelopen 5 jaar met 40% gegroeid. Dat is veel harder dan de groei van het totaal aantal buitenlandse multinationals, dat met 15% groeide.
Goed voor bijna een kwart van de investeringen
Buitenlandse ICT-multinationals leveren een toegevoegde waarde van 14,8 miljard euro. Van alle investeringen in materiële vaste activa die buitenlandse multinationals voor hun rekening nemen komt inmiddels 23% uit de ICT-sector.
Opvallend is ook dat bijna een op de vier werkzame personen in de ICT-sector bij een multinational werkt. In 2020 lag dit percentage op 25%; in absolute aantallen gaat het om 86.000 werknemers. Dit aantal is de laatste jaren min of meer stabiel, waardoor het aandeel terugloopt.
Meeste multinationals afkomstig uit de VS
De meeste buitenlandse multinationals zijn afkomstig uit de Verenigde Staten (VS). De groei van het aantal Amerikaanse multinationals is echter beperkt. In de periode 2015 tot en met 2020 nam het aantal bedrijven onder Belgische zeggenschap in de ICT-sector toe met 67 procent. De groei zit voornamelijk in dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatietechnologie. Denk daarbij aan softwareontwikkeling. Belgische ICT-bedrijven hadden samen een toegevoegde waarde van 1,2 miljard euro.
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “De analyse van ING laat zien dat Nederland zijn sterke positie in de internationale ICT-sector vooralsnog behoudt. Buitenlandse bedrijven blijven Nederland vinden voor investeringen. Goed nieuws voor Nederlandse bedrijven, die met behulp van deze investeringen hun positie kunnen versterken.”
De volledige analyse van ING is hier beschikbaar.