Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Nederlandse mobiele operators zagen hun omzet uit mobiele diensten in 2021 stijgen. Dit is onder meer te danken aan een groeiend klantenbestand en stijgend aantal postpaidabonnementen. T-Mobile Nederland noteert de sterkste groei.
Dit blijkt uit het Dutch Mobile Operators-rapport van Telecompaper. Het aantal sims in Nederland is met 620.000 stuks gegroeid, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2020. Dit komt neer op een stijging van 3%. Het totaal aantal sims komt hiermee uit op 21,6 miljoen stuks. Als we specifiek naar postpaid kijken komt de groei uit op 866.000 nieuwe abonnees, wat een stijging van 7% jaar-op-jaar is. De afname van het aantal prepaidsims halveerde ten opzichte van 2020 tot 245.000. Eind 2021 was aan 85% van de simkaarten een postpaidabonnement gekoppeld.
Afnemende daling op B2B-markt
De omzet uit mobiele diensten is in 2021 met 3,1% gestegen tot 3,7 miljard euro. In 2020 en 2019 liep de omzet juist nog terug met respectievelijk 2,9% en 3,8%. Telecompaper schrijft de groei voornamelijk toe aan T-Mobile en de overname van mvno Simpel. Ook de afnemende daling van de B2B-markt en verbeterde groei van het consumentensegment bij Vodafone en KPN speelde een rol.
KPN en Vodafone verliezen marktaandeel aan T-Mobile, blijkt uit het rapport. Naast organische groei profiteerde T-Mobile van de overname van Simpel in 2020. Het bedrijf zag zijn marktaandeel qua serviceomzet met bijna 2 procentpunten stijgen tot 33,6% in 2021. KPN is marktleider. Het bedrijf laat ‘positieve tekenen’ zien in het aantal particuliere klanten. KPN noteerde een vlakke mobiele omzet uit diensten, wat vooral komt door een daling op de zakelijke markt. Het marktaandeel qua omzet daalde met ruim 1 procentpunt tot 37,4% in 2021. Vodafone realiseerde een bescheiden omzetgroei, maar verloor tegelijkertijd een klein deel van zijn marktaandeel. Het marktaandeel qua omzet bedraagt 29%.
Ook in de komende vijf jaar groei verwacht
Telecompaper kijkt in het rapport ook vooruit naar de komende vijf jaar. Voor de periode 2021-2026 wordt een groei van de omzet uit diensten verwacht met een samengestelde jaarlijks groei van 0,5%. De groei in 2022 wordt beïnvloed door economische onzekerheid en inflatie.
Petra Claessen, CEO BTG & BTG Services: “Het stijgende aantal postpaidabonnementen levert mobiele operators in 2021 meer winst op, blijkt uit de cijfers van Telecompaper. Onder meer de afvlakkende daling van de B2B-markt speelt hierbij een rol, wat goed nieuws is. Telecom, mobiliteit en optimale connectiviteit zijn onmisbaar voor het bedrijfsleven. Niet alleen met het oog op dienstverlening richting klanten, maar ook met het oog op de productiviteit van medewerkers onderweg en werknemers die thuis of op afstand werken.”