Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Nederlandse werknemers scoren bovengemiddeld hoog als het gaat om het onveilig bijhouden van wachtwoorden. 66 procent van hen gebruikt onveilige methoden om wachtwoorden bij te houden. Dat terwijl dat in Europa gemiddeld 49 procent is en en wereldwijd 51 procent. Deze cijfers komen uit het 2023 Identity Security Threat Landscape Report van security-specialist CyberArk.
Er zijn maar weinig landen die het slechter doen dan wij. Canada (79 procent), India (75 procent), Australië (70 procent) en de VS (68 procent) scoren nog slechter. Bijna 8 op de 10 (78 procent) security-professionals in ons land is van mening dat hun organisatie geen effectieve beveiliging doorvoert voor systemen met de meest gevoelige toegang.
De meeste zorg van de security-experts binnen bedrijven gaat uit naar A!. Aan de ene kant is het
vooruitzicht van AI-bedreigingen top-of-mind voor beveiligingsprofessionals in 2023, met
meer dan negen op de tien verwacht dat AI de cyberimpact in 2023 negatief zal beïnvloeden. Maar
Bijna iedereen maakt ook gebruik van AI om de cyberdefensie in hun organisatie te versterken.
Naast de dreiging van AI-malware (de grootste dreiging) zegt 62% dat bedrijfsmedewerkers niet-goedgekeurde AI-tools gebruiken die het beveiligingsrisico kunnen verhogen.
Het is aan beveiligingsteams om de blootstelling aan AI aan te pakken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze niet worden gezien als belemmeringen voor innovatie.
Generatieve AI-tools, die een doos van Pandora hebben geopend met ongekende technologische
mogelijkheden in verschillende sectoren, vormen een bijzonder beveiligingsprobleem.
Onderzoekers op het gebied van cyberbeveiliging hebben talloze manieren aangetoond waarop AI kwaadaardig kan worden gebruikt, zoals het maken van lastig te onderscheppen malware of het op grote schaal schrijven van zeer overtuigende phishing e-mails.
Het gebruik van standalone wachtwoordmanagers baart 89 procent van de Nederlandse security-professionals zorgen. Dit is iets hoger dan het Europese gemiddelde van 82 procent. Verschillende recente aanvallen konden worden teruggevoerd op gelekte gegevens van een grootschalige inbraak op wachtwoordmanagers in 2022. Logins vormen bijna 90 procent van de goederen en diensten die te koop worden aangeboden op dark web-marktplaatsen. En dat terwijl in Nederland gemiddeld 45 procent van de werknemers toegang heeft tot gevoelige organisatiegegevens.
Het CyberArk 2023 Identity Security Threat Landscape Report vertegenwoordigt de bevindingen van een wereldwijd onderzoek onder organisaties in de private en publieke sector met 500 werknemers en meer. Het werd uitgevoerd door marktonderzoeker Vanson Bourne onder 2.300
besluitvormers op het gebied van identiteitsbeveiliging. De respondenten waren gevestigd in Brazilië, Canada, Mexico, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten.