Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nieuwe MCS Industrial IoT Protocol Gateway voor een draadloze Industry 4.0

5 jun 2023

Met de nieuwe MCS Industrial IoT (IIoT) Protocol Gateway worden draadloze IoT-toepassingen eenvoudig geïmplementeerd in (bestaande) gebouwbeheersystemen (GBS) of industriële PLC’s. Hierdoor kunnen onder andere system integrators en installateurs direct aan de slag met IoT voor bijvoorbeeld Smart Building- of Industry 4.0-toepassingen.

Deze geavanceerde gateway maakt gebruik van veelvoorkomende industriële protocollen als BACnet, Modbus, OPC UA en Siemens S7 in combinatie met IoT-protocollen zoals MQTT, LoRa en generieke API’s naar AWS en Azure. Hierdoor biedt de IIoT Protocol Gateway krachtige connectiviteit en flexibiliteit voor het beheer van draadloze IoT-devices in industriële omgevingen. Deze gateway borduurt voort op de bewezen techniek van de eerder geïntroduceerde MCS LoRa-2-GBS Gateway.

Efficiënt en betrouwbaar
De IIoT Protocol Gateway stelt system integrators en gebruikers in gebouwbeheer en industriële automatisering in staat om efficiënt en betrouwbaar gegevens uit te wisselen tussen verschillende systemen. Protocol conversie is namelijk een belangrijke bouwsteen van IoT. Dit omdat het alle onderdelen van de oplossing naadloos met elkaar laat communiceren. Het zorgt ervoor dat alle componenten zoals sensoren, gateways en analyseplatformen dezelfde ’taal’ spreken. Alleen op deze manier krijgen gebruikers betrouwbare en analyseerbare data om processen te optimaliseren.

Eén van de krachtigste kenmerken van de MCS Industrial IoT Protocol Gateway is het gebruik van Node-RED. Deze visuele programmeertool maakt het eenvoudig om complexe IoT-workflows te creëren en te beheren. Indien nodig, voeg je hiermee snel een eigen toepassing of protocol toe.

Door het toevoegen van draadloze LoRa-sensoren aan een GBS of PLC genieten gebruikers van alle voordelen van batterijgevoede sensoren voor hun industriële automatiseringsoplossing. Zo hoeft er geen bekabelde infrastructuur aangelegd te worden. Dit is een voordeel voor locaties waar bekabelen geen optie is, zoals monumentale panden of gebouwen met een bestaande infrastructuur. De LoRa-sensoren kunnen worden uitgelezen, maar ook worden aangestuurd. Zo kan een PLC draadloos een klepstand laten instellen via LoRa. De MCS IIoT Protocol Gateway kan 500 sensoren en 5000 datapunten aan. De batterijen van draadloze sensoren hebben een lange levensduur. Hierdoor zijn deze sensoren heel duurzaam in gebruik.

Vijf technieken
De MCS IIoT Protocol Gateway combineert vijf verschillende technieken. Zo fungeert hij als LoRaWAN server waardoor gebruikers eenvoudig een Private LoRa-netwerk opzetten. Daarnaast verzorgt de gateway de payload conversie van de sensoren. Gebruikers hebben zo geen maandelijkse kosten voor een externe payload conversie server.

Onder andere het BACnet IP, MQTT en LoRa-protocol is standaard geïntegreerd in de gateway. Node-RED opent veel mogelijkheden om diverse protocollen eenvoudig te koppelen aan IoT-platformen en andere systemen. Optioneel kunnen gebruikers kiezen voor Secure VPN. Hiermee krijgen zij veilig op afstand toegang tot hun IIoT Protocol Gateway en/of het achterliggende GBS/PLC.

Gerelateerd nieuws