Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nieuwe netwerk-API’s geven ontwikkelaars universele toegang tot operatornetwerken

28 feb 2023

De GSMA kondigt een nieuw branchebreed initiatief aan genaamd GSMA Open Gateway, een raamwerk van universele netwerk Application Programmable Interfaces (API’s). Het raamwerk is ontworpen om ontwikkelaars universele toegang te bieden tot operatornetwerken. Gelanceerd met de steun van 21 mobiele netwerkoperators, vertegenwoordigt het raamwerk een paradigmaverschuiving in de manier waarop de telecomindustrie diensten ontwerpt en levert in een wereld met een API-economie. Het raamwerk moet de ontwikkeling van immersieve technologieën en Web3 versnellen.

GSMA Open Gateway is al begonnen met het harmoniseren van de industrie rond open API’s. Hiervan zijn diverse demonstraties te zien zijn op MWC Barcelona 2023. Denk hierbij aan:

 • Concert met immersive experience van Axiata met behulp van API’s voor apparaatlocatie, facturering via provider en authenticatie;
 • een live ‘jamsessie’ van het 5G Future Forum met muzikanten over de hele wereld, ondersteund door de Edge Site Selection API;
 • en een meeslepende gaming- en high-definition videoshowcase van Orange, Telefónica, Vodafone en Ericsson/Vonage op basis van de Quality on Demand (QoD) API.

Opensource-project CAMARA
GSMA Open Gateway API’s worden gedefinieerd, ontwikkeld en gepubliceerd in CAMARA. Dit is een opensource-project voor ontwikkelaars dat toegang geeft tot verbeterde netwerkmogelijkheden, aangestuurd door de Linux Foundation in samenwerking met de GSMA. Door in CAMARA te werken, kunnen API’s tussen telco’s en ontwikkelaars snel worden geleverd met behulp van ontwikkelaarsvriendelijke tools en softwarecode.

José María Álvarez-Pallete López, bestuursvoorzitter van GSMA en voorzitter en CEO van Telefónica: “GSMA Open Gateway maakt afzonderlijke toegangspunten tot ultrabreedbandnetwerken mogelijk en vormt een katalysator voor immersive technologieën en Web3 – waardoor ze de mogelijkheid krijgen om hun potentieel benutten en een kritische massa bereiken. Telco’s hebben een lange weg afgelegd in het ontwikkelen van een wereldwijd platform om alles en iedereen met elkaar te verbinden. En nu, door het bundelen open netwerk-API’s en toepassen van het roamingconcept van interoperabiliteit toe te passen, worden mobiele operators en cloudservices echt worden geïntegreerd om een nieuwe wereld van kansen mogelijk te maken. Samenwerking tussen telecomoperators en cloudproviders is cruciaal in dit nieuwe digitale ecosysteem.”

“Door het concept van interconnectie voor operators toe te passen op de API-economie, kunnen ontwikkelaars technologie eenmalig gebruiken, voor diensten zoals identiteit, cyberbeveiliging of facturering, maar met het potentieel om te worden geïntegreerd met elke operator wereldwijd. Dit is een ingrijpende verandering in de manier waarop we diensten ontwerpen en leveren”, zegt Mats Granryd, directeur-generaal van GSMA. “In 1987 werkten vertegenwoordigers uit 13 landen samen om mobiele spraakdiensten te harmoniseren en roaming mogelijk te maken. Ik geloof dat GSMA Open Gateway 35 jaar later het potentieel heeft om een vergelijkbare impact te hebben op digitale diensten.”

Single points of access tot operatornetwerken
GSMA Open Gateway helpt ontwikkelaars en cloudproviders om services sneller te verbeteren en in te zetten via single points of access tot operatornetwerken. Dit wordt bereikt via gemeenschappelijke, noordelijke service-API’s die de netwerkmogelijkheden van mobiele operators toegankelijk maken binnen een consistent, interoperabel en gefedereerd kader.

Ishwar Parulkar, Chief Technologist voor de telecommarkt bij Amazon Web Services (AWS): “GSMA Open Gateway is een belangrijke stap in het verrijken van de ervaring van cloudontwikkelaars. Ontwikkelaars die de meer dan 200 services van AWS gebruiken, kunnen ook gebruikmaken van API’s van telco-operators. Hierdoor kan de gemeenschap van ontwikkelaars nieuwe toepassingen maken en kunnen telco’s nieuwe modellen voor consumptie en het genereren van inkomsten voor hun netwerken openen. We geloven dat dit de innovatie in de telecomindustrie zal helpen versnellen.”

‘Zeer schaalbaar’
Erik Ekudden, CTO & SVP, Ericsson: “Samen met Vonage stellen we operators in staat om hun geavanceerde mobiele netwerkmogelijkheden via gebruiksvriendelijke API’s naar ontwikkelaars te brengen. De QoD API die we demonstreren op MWC Barcelona 2023 – live op de netwerken van Orange, Telefónica en Vodafone – laat zien hoe GSMA Open Gateway API’s zeer schaalbaar zijn tussen operators en met verschillende app-ontwikkelaars. Dit plaatst 5G als een innovatieplatform in het hart van digitale transformatie en we zijn verheugd om deel uit te maken van het GSMA Open Gateway-initiatief.”

“Bij Microsoft zijn we gefocust op het uitbreiden van een gedistribueerde computting fabric van de cloud naar de edge, samen met onze operator-partners”, zegt Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft. “We kijken ernaar uit om het GSMA Open Gateway-initiatief naar Microsoft Azure te brengen, om ontwikkelaars in staat te stellen en operators te helpen de waarde te van hun 5G-investeringen.”

Acht universele netwerk-API’s
Het GSMA Open Gateway-initiatief wordt gelanceerd met acht universele netwerk-API’s. Deze betreking op onder meer SIM Swap, QoD, Device Status (Connected of Roaming Status), Number Verify, Edge Site Selection & Routing, Number Verification (SMS 2FA), Carrier Billing – Check Out & Device Location (locatieverificatie). Het initiatief wil nog dit jaar aanvullende API’s lanceren.

Voorbeelden van ondersteunde services
Voorbeelden van services die worden ondersteund door de introductie van GSMA Open Gateway zijn Edge Site Selection en Routing ter ondersteuning van autonome voertuigen en Verify Location voor wagenparkbeheer en incidentrapportage; SIM Swap om financiële misdaad en QoD te bestrijden voor drones, robotica, eXtended Reality (XR) en immersive online gaming.

Op MWC Barcelona 2023 zijn diverse demonstraties van GSMA Open Gateway te zien:

 • In het GSMA-paviljoen presenteert Axiata zijn allereerste immersive muziekconcert op het Axiata Digital Concert Platform. Het concert is mogelijk gemaakt door Dialog en Axonect van Axiata Digital Labs en ontworpen in samenwerking met GSMA Open Gateway API’s voor nummerverificatie (SMS 2FA), apparaatlocatie en facturering via provider.
 • Deutsche Telekom (DT) maakt tijdens MWC’s startup-showcase 4YFN details bekend van zijn ontwikkelaarsmarktplaatsen en Early Adopter-programma’s voor CAMARA API’s in samenwerking met GSMA Open Gateway. Daarnaast demonstreert DT samen met Matsuko en Orange API-toepassingen waaronder QoD in hal 3 op stand 3M31.
 • Het 5G Future Forum (5GFF) tilt de samenwerking tussen de drie netwerkoperators Rogers, Verizon en Vodafone naar een hoger niveau. Muzikanten van over de hele wereld jammen via 5G, met behulp van Mobile Edge Compute (MEC) en de Edge Site Selection API van de GSMA Open Gateway. Bekijk de voorstelling op woensdag 1 maart om 12.00 uur in Theater 1, Hal 6.
 • In het GSMA-paviljoen demonstreren KDDI, Telefónica, Mawari en Sturfee een revolutie in online winkelen met de 5G MEC-aangedreven XR Digital Twin Store. Hierdoor kunnen shoppers in een fysieke winkel en online shoppers in de Digital Twin samen een immersive winkelervaring delen. Dit project onderzoekt de mogelijkheden op basis van de GSMA Open Gateway QoD API.
 • KT toont met MEC op stand 4A60 in Hal 4 een demonstratie van B2B use cases, gebouwd op de GSMA Open Gateway API’s voor Edge Site Selection en Routing. Deze demonstratie, die de titel ‘5G Connectivity & Cloud Federation’ draagt, stelt zakelijke klanten in staat om overal ter wereld de beste service-ervaring te krijgen door optimale edge-resources te ontdekken.
 • Orange, Telefónica, Vodafone, Vonage en Ericsson tonen hoe de gebruikerservaring in mobiele cloud-gaming en interactieve high-definition video-applicaties aanzienlijk kan worden verbeterd door het gebruik van geavanceerde netwerkfunctionaliteit via wereldwijde netwerk-API’s. Applicatieontwikkelaars van Blacknut, Zoom en Vonage gebruikten de GSMA Open Gateway QoD API voor het toevoegen innovatieve functies en verbeteren van de mobiele ervaring.
 • Singtel, AIS, Summit Tech en Bridge Alliance demonstreren tijdens live-uitzending in het GSMA-paviljoen hypergepersonaliseerd beeld in 8K-resolutie met behulp van 5G en technologie van MEC. Deelnemers kunnen in realtime communiceren binnen live-evenementen in verschillende landelijke netwerken.
 • Demonstraties op de stand van Telefónica tonen de beschikbaarheid van de GSMA Open Gateway API in Telefónica Kernel, waarbij Telefónica samenwerkt met Microsoft. Microsoft wordt ook aangekondigd als partner in het Early Adopter-programma van Telefónica voor ontwikkelaars en makers van ervaringen, waarvan ook AWS, Google en Vonage deel uitmaken.
 • Bovendien presenteert Microsoft op zijn stand een oplossing voor de ontwikkeling van netwerkbewuste applicaties via een uniforme interface over operatornetwerken.

GSMA Open Gateway Memorandum of Understanding
Ondertekenaars van het GSMA Open Gateway Memorandum of Understanding zijn America Movil, AT&T, Axiata, Bharti Airtel, China Mobile, Deutsche Telekom, e& Group, KDDI, KT, Liberty Global, MTN, Orange, Singtel, Swisscom, STC, Telefónica, Telenor, Telstra, TIM, Verizon en Vodafone. Het initiatief ondersteunt de komende twaalf maanden de betrokkenheid van bij de GSMA Open Gateway via het Early Adopter-programma’s voor ontwikkelaars. Ook promoot GSMA de GSMA Open Gateway API’s via belangrijke developerkanalen, waaronder Microsoft-evenementen zoals Ignite en Build; en AWS’ re:Invent.

Gerelateerd nieuws