Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nokia lanceert AI en machine learning voor operators

1 apr 2020

Nokia heeft een portfolio met AI-as-a-service aangekondigd. De dienstverlening heet Nokia AVA 5G Cognitive Operations en is een raamwerk van oplossingen op basis van AI, automatisering en de schaalbaarheid van de cloud waarmee operators in staat zijn hun infrastructuur, diensten en business te transformeren.

De oplossing biedt telco’s inzichten die hen kunnen helpen bij het maken van segmenten en om te voldoen aan SLA’s. Met de introductie van 5G en de enorme groei van IoT-apparaten staan operators volgens Nokia voor de uitdaging om de steeds groter wordende complexiteit in hun infrastructuur te beheren door zaken als virtualisatie en netwerk-slicing. De traditionele benadering van netwerk- en servicemanagement zijn in de optiek van de Finse netwerkleverancier niet duurzaam en vragen dus om de inzet van AI en automatisering.

Servicemodel

Nokia AVA 5G Cognitive Operations is een AI-as-a-service-aanbod gebaseerd op Nokia’s ervaring met onder meer data, machine learning en telco- en clouddiensten in combinatie met AI. De oplossing anticipeert op netwerk- en servicestoringen en kan die naar eigen zeggen heel nauwkeurigheid tot zeven dagen van tevoren aangeven. Als er storingen optreden, kan Nokia 5G Cognitive Operations ze tot 50 procent sneller oplossen en is het mogelijk de impact op klanten en diensten preciezer te beoordelen, stelt het bedrijf.

Nokia meldt dat netwerkproblemen sneller kunnen worden opgelost zonder dat ze invloed hebben op de klanten en bedrijfsapplicaties van operators door preventieve, geautomatiseerde acties te ondernemen. Alle telco’s die de nieuwe dienst al hebben uitgetest, zien volgens Nokia een vermindering van 20 procent in klachten van klanten en een vermindering van 10 procent in dure bezoeken aan locaties in het netwerk.

Beschikbaarheid

Nokia AVA 5G Cognitive Operations is ontwikkeld op cloudtechnologie van Microsoft Azure en kan worden aangeboden als publieke of private cloud. Het as-a-service-model betekent dat de kosten voor operators vooraf worden geminimaliseerd. Een groot deel van deze oplossing is al verkrijgbaar en is naar verwachting volledig beschikbaar in het tweede kwartaal van 2020.

Gerelateerd nieuws