Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

NorthC Datacenters breidt datacenter in Rotterdam Zestienhoven uit

13 apr 2021

NorthC Datacenters breidt zijn bestaande datacenter in Rotterdam Zestienhoven uit. Het NorthC Datacenter in Zestienhoven wordt uitgebreid met 4,5 megawatt aan IT-load en 3.000 m2 aan IT-oppervlakte.

NorthC beschikt al langer over twee andere vestigingen in Zuid-Holland: Rotterdam Waalhaven en Delft. Door het groeiende zakelijke ecosysteem van Zuid-Holland biedt de regio een interessant vestigingsklimaat voor techbedrijven. Dit maakt de provincie tot een aantrekkelijke locatie voor NorthC. Omgekeerd zijn datacenters onontbeerlijk voor de economie van Zuid-Holland: zonder een gedegen digitale infrastructuur kan de regio de grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, de groeiende vraag naar zorg en woningbouw, niet realiseren.

“We willen in Zuid-Holland een sterk en divers regionaal ecosysteem opbouwen met regionale partijen”, zegt Alexandra Schless, CEO van NorthC. “De ervaring leert dat ondernemingen steeds meer een voorkeur hebben om zaken te doen met bedrijven uit de eigen regio. Enerzijds vanwege cultuur, anderzijds uit praktische overwegingen. Bedrijven willen bijvoorbeeld binnen no-time in het datacenter kunnen zijn voor werkzaamheden.”

Datatransport wordt tijdkritischer en kostbaarder
Naast deze praktische overwegingen, wordt het transport van grote hoeveelheden data steeds tijdkritischer en kostbaarder. Toepassingen zoals het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en 5G zorgen ervoor dat wij als samenleving steeds meer data verzamelen. Schless: “Verwerking van data op centrale locaties in een datacenter is niet langer altijd de beste oplossing. Het is effectiever en voordeliger om een deel van de gegenereerde data dicht bij de gebruiker, of dicht bij locatie waar de data worden gecreëerd, te verwerken. Alleen de resultaten van die eerste verwerking worden vervolgens doorgestuurd naar een centrale locatie voor verdere analyse en opslag. Een regionaal datacenter is daarom voor zowel de verwerker als de gebruiker van data een goede oplossing.”

Een goede digitale infrastructuur is essentieel om verschillende maatschappelijke en economische uitdagingen op te kunnen lossen. Het telen van gewassen in het Westland of het plukken van tomaten kan niet meer zonder digitale monitoring en robotisering. Maar ook de ontwikkelingen bij het wereldwijd toonaangevende Leiden Bio Science Park zijn afhankelijk van digitalisering. Slimme medische beeldverwerking is bijvoorbeeld essentieel bij het stellen van betere diagnoses. Of neem de Rotterdamse haven, die dichtslibt zonder goede, digitale capaciteitsplanning.

“Zuid-Holland loopt wereldwijd voorop in diverse sectoren die serieus kans maken om maatschappelijke problemen op te lossen. Maar zonder datacenters – om al die data te verwerken en op te slaan – is dat onmogelijk”, zegt Roos Vermeij, wethouder economie in Rotterdam. “We zijn daarom erg blij dat ons ecosysteem zo’n aantrekkelijke vestigingsplaats is voor belangrijke spelers als NorthC. Daar werken we samen met InnovationQuarter en de provincie Zuid-Holland hard aan. Dit is een mooie opsteker voor de regio.”

Zuid-Holland onderweg naar een Smart Digital Region
In Zuid-Holland wordt een kwart van de totale Nederlandse economie verdiend, die inmiddels al voor 60% datagedreven is. De bedrijvigheid is in de provincie de afgelopen jaren harder gegroeid dan het landelijke gemiddelde. De regio heeft de ambitie om als Smart Digital Region voorop te lopen bij ontwikkelingen zoals IoT, 5G, AI en andere digitale innovaties.

“Digitalisering is een onderwerp waarop Zuid-Hollandse partijen ongelooflijk goed samenwerken”, zegt kwartiermaker Next Delta bij InnovationQuarter Martin Prins. “Er is geen concurrerende sfeer, we werken samen aan het overkoepelend belang.” Samen met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), de Provincie Zuid-Holland en andere partners werkte Prins als kwartiermaker van het programma Next Delta aan de Zuid-Hollandse propositie voor datacenters. “Dankzij onze samenwerking hebben we Zuid-Holland op de kaart gezet als twin­locatie voor Amsterdam. We gaan voor hoogwaardige en duurzame datacenters. Alles draait om de toegevoegde waarde voor Nederland.”

Gerelateerd nieuws