Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Onderzoek: Aantal IoT-gerelateerde 5G-verbindingen groeit met 1.100% in drie jaar tijd

27 jan 2023

Het aantal Internet of Things (IoT)-gerelateerde 5G-verbindingen groeit in een hoog tempo, blijkt uit cijfers van Juniper Research. Het onderzoeksbureau verwacht 116 miljoen IoT-gerelateerde 5G-verbindingen in 2026, ten opzichte van slechts 17 miljoen dit jaar. Dit komt neer op een groei van 1.100% in drie jaar tijd. Met name zorg- en smart city-diensten zorgen voor deze sterke groei.

Het onderzoek brengt de acceptatie van 5G in belangrijke sectoren in beeld, zoals de auto-industrie, mobiel breedband en slimme huizen. Juniper Research voorspelt in het rapport dat de markt voor gezondheidszorg en slimme steden tegen 2026 goed is voor meer dan 60% van de 5G IoT-apparaten. De lage latentie in combinatie met hoge bandbreedte van 5G IoT-technologie zijn de belangrijkste stimulerende factoren.

Smart cities bieden de grootste kans voor 5G IoT
Het onderzoeksbureau verwacht dat 5G-netwerken een aanzienlijke groei doormaken in smart city-diensten. Onder meer vanwege de kosteneffectiviteit bij de implementatie en het vermogen om aanzienlijke hoeveelheden gegevens te vervoeren. Tegen 2026 zijn er wereldwijd meer dan 60 miljoen 5G smart city-verbindingen.

Het rapport dringt er bij stedenbouwkundige autoriteiten op aan om 5G-connectiviteit te gebruiken als gateways met hoge bandbreedte. Juniper Research wijst op de belangrijke rol van transportnetwerken als wegen- en spoorwegnetwerken, wat monitoring hiervan van essentieel belang maakt. Dit vraagt om 5G-compatibele mobiele connectiviteit met een hoge bandbreedte.

Ook zorgaanbieders zetten in op 5G
Zorgaanbieders investeren in 5G nu zij genoodzaakt zijn tot het moderniseren van hun diensten nadat de wereldwijde COVID-19-pandemie inefficiënties in de gezondheidszorg aan het licht bracht. Het rapport identificeert diensten zoals telegeneeskunde, 5G-verbonden ambulances en hulpdiensten, evenals realtime monitoring op afstand als essentiële diensten die de integratie van 5G-diensten rechtstreeks kan verbeteren.

Olivia Williams, een van de auteurs van het rapport: “5G maakt een efficiëntere en dynamischere zorgverlening mogelijk die niet haalbaar was met 4G of Wi-Fi. Zorgaanbieders moeten echter eerst 5G implementeren in gebieden die een hoog investeringsrendement opleveren; met name verbonden hulpdiensten.”

‘Grote kansen in diverse sectoren’
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “5G biedt grote kansen voor bedrijven in diverse sectoren, onder meer op het gebied van IoT. Denk daarbij aan smart cities, maar ook aan slimme vormen van zorg. Het is dan ook goed om te zien dat de omarming van IoT-gerelateerde 5G-verbindingen de komende jaren naar verwachting een vlucht neemt. IoT en 5G kunnen onze digitale samenleving en bedrijfsleven naar een hoger niveau tillen.”

Meer informatie over het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws