Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Onderzoek: ICT meest aantrekkelijke sector ter wereld

8 jun 2023

Volgens een onderzoek van HR-dienstverlener Randstad is bijna twee derde van de wereldwijde beroepsbevolking bereid om te werken in de ICT-sector. De branche is daarmee de meest aantrekkelijke sector ter wereld.

Randstad Employer Brand Research heeft ongeveer 163.000 werkende mensen van verschillende leeftijden ondervraagd. De groep wordt beschouwd als representatief voor driekwart van de wereldeconomie.

De ICT-sector wordt op de voet gevolgd door de automotive- en engineeringsector, die op een gedeelde tweede plaats staan met zestig procent. Over het algemeen blijkt uit het onderzoek dat de aantrekkelijkheidskloof tussen de verschillende sectoren wereldwijd kleiner wordt.

Leer- en ontwikkelmogelijkheden
In het vorige onderzoek van Randstad in 2022 werd de ICT-sector tijdelijk van zijn troon gestoten door de engineeringsector, maar nu staat de ICT-sector weer op de eerste plaats. Voor 2022 stond de ICT vier jaar op rij bovenaan de lijst. Een belangrijke reden hiervoor is onder andere de beschikbaarheid van leer- en ontwikkelingsmogelijkheden in de ICT-sector.

Er zijn echter grote regionale verschillen in de voorkeur voor bepaalde sectoren. Terwijl Europese werknemers bijvoorbeeld de automotive-sector al twee jaar op rij op de eerste plaats zetten, staat in Noord-Amerika de engineeringsector bovenaan. Ten slotte geeft het onderzoek aan dat hoewel de ICT-sector als de meest aantrekkelijke wordt beschouwd, 58 procent van de werknemers van mening is dat ze niet over het juiste niveau van vaardigheden beschikken om in deze sector te werken.

Potentieel
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services, is niet verrast door het onderzoek. “ICT is een leuke sector om in te werken en heeft over het algemeen een positief imago. Toch zijn er tekorten als het om personeel gaat. Dat staat, zo lijkt het, haaks op elkaar. Het potentieel is er, maar uiteindelijk kiezen nog te weinig mensen voor een carrière in de ICT. Om daar verandering in te brengen, moet je jong beginnen. Ik vind dat we samen ons best moeten doen om jongens en zeker ook meiden al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ons vakgebied. Met BTG zetten we ons daar al jarenlang voor in.”

Gerelateerd nieuws