Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Operators moeten roaming onder dezelfde voorwaarden aanbieden als thuis

21 jan 2020

Telecomaanbieders moeten van toezichthouder ACM hun mobiele diensten binnen de EU onder dezelfde voorwaarden aanbieden als in Nederland. Het principe ‘roam like at home’ geldt en dat gebeurt op dit moment niet altijd. De Autoriteit Consument & Markt geeft telecomaanbieders vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden.

Bij ‘roam like at home’ geldt het uitgangspunt dat klanten binnen de EU van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als ze thuis doen, onder dezelfde voorwaarden. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een aantal aanbieders zich niet altijd aan deze regels houdt.

Bestuurslid Henk Don stelt dat ACM heeft geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland. “Terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is”, aldus Don. “Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen naar videodiensten te kijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken.”

Onderzoek

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van roamingdiensten tijdens verblijf in het buitenland. Het komt wel eens voor dat 4G nog niet in elk gebied beschikbaar is, waardoor 3G of zelfs 2G wordt gebruikt. Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4G bieden terwijl dat wel beschikbaar is. Dat betekent dat Nederlandse klanten in die gevallen wel betalen voor 4G-diensten, maar daar geen gebruik van kunnen maken in het buitenland.

Gerelateerd nieuws