Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Orde van Advocaten start projectgroep Digitalisering & AI

19 sep 2024

De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren over voorlichting aan de balie over de onderwerpen innovatie en digitalisering, waaronder artificiële intelligentie.

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Het is niet langer de vraag óf AI verandering teweeg zal brengen binnen de advocatuur, maar op welke wijze en termijn dat zal gebeuren. Met inbreng van de in de projectgroep gebundelde kennis en expertise komt de algemene raad tegemoet aan de behoefte van de Orde aan adequate voorlichting over AI en andere actuele digitale ontwikkelingen, binnen de wettelijke taak van de NOvA.

Ingrijpende verandering advocatuur

Petra Claessen, voorzitter BTG: ” Het is goed om te zien dat de Orde van Advocaten meer aandacht geeft aan digitalisering en AI. AI is een belangrijke motor voor de digitale economie en zal de advocatuur ingrijpend veranderen. Wet- en regelgeving rondom AI wordt steeds belangrijker, en het is cruciaal dat de balie zich hierop voorbereidt. Als BTG zetten wij ons via onze Expertgroep AI actief in op dit onderwerp. Daarnaast werk ik met het NL AIC Kernteam Onderwijs om ervoor te zorgen dat de volgende generatie professionals de juiste kennis en vaardigheden opdoet. De belangen zijn groot, en er is geen tijd te verliezen. Ik roep alle juridische professionals op om deze ontwikkelingen serieus te nemen en te investeren in kennis en innovatie. Samen kunnen we zorgen dat Nederland voorop blijft lopen in de digitale transformatie.”
NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman: “AI zal de advocatuur fundamenteel wijzigen, op het gebied van personeel en in de bijstand aan cliënten. De NOvA heeft een voorlichtende taak om advocaten over de toepassing, kansen en risico’s van AI – binnen de grenzen van de kernwaarden – te informeren.”

Taken projectgroep

Naast advisering aan de algemene raad over voorlichting van de NOvA zal de projectgroep zich buigen over mogelijke aanpassingen van wet- en regelgeving, zoals de implementatie van de Europese AI Act in Nederland. Daarbij zal worden samengewerkt in Europees verband, onder andere via deelname aan de IT Law Committee van de CCBE (raad van Europese balies). Verder zal de projectgroep de algemene raad adviseren over een eventuele uitbreiding van het rechtsgebiedenregister met het rechtsgebied AI.
De projectgroep Digitalisering & AI is vooralsnog tijdelijk ingesteld. Na een jaar zal worden bekeken hoe de activiteiten van de projectgroep structureel kunnen worden voortgezet.
In november 2024 staat het jaarlijkse Gerbrandydebat van de NOvA volledig in het teken van kunstmatige intelligentie in de advocatuur.
Katja van Kranenburg van CMS en tevens voorzitter van de projectgroep: “Ik ben erg blij dat de Nederlandse orde van advocaten heeft besloten om de Projectgroep Digitalisering & AI in het leven te roepen en dat er een mooie groep is samengesteld om belangrijke vraagstukken over AI en de advocatuur te bespreken en tot een advies te brengen.”

De projectgroep bestaat uit:

Katja van Kranenburg (voorzitter), Judith de Boer (Hertoghs / NVSA), Nicole de Boer (Ploum),  Job Boomgaard (Hogan Lovells),  Julia van Leeuwen (Versteeg Wigman Sprey),  Martijn Loth (Taylor Wessing),  Jasper Pijnse van der Aa (ING Groep),  Jeroen Rijssenbeek ( Benvalor), Loïs Snel (Blindfold Law),   Nora Streep (Law Firm School) Jeroen Zweers (LegalBrain)

Gerelateerd nieuws