Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

BTG; Building Bridges to a Sustainable Society

6 jun 2024

BTG: “Building Bridges to a Sustainable Society” 

“People, Planet, Profit”, een term die in 1994 is bedacht door John Elkington. De term ‘profit’ werd in 2022 vervangen door het woord ‘prosperity’ (welvaart). Wat is er sinds 2002 op ons pad gekomen, om deze 3 P’s “People, Planet & Prosperity” nader invulling en vorm te geven?  Sustainability, connectivity, data-driven, 5G, 6G and private networks. Duurzame digitalisering, digitale transformatie, AI, Cybersecurity, Smart Society. Vandaar dat we als vereniging ook als thema hebben gekozen: ‘BTG, Building Bridges to a Sustainable Society”, zo vertelt Petra Claessen, voorzitter BTG.

“BTG Building bridges’, dat is waar we voor staan, al 39 jaar lang bouwen we bruggen tussen vraag en aanbod. In co-creatie verbinden we dagelijks de vraag vanuit onze Gebruikers (Leden) en spelen deze door naar onze Solution Partners, die marktimperfecties oplossen. De belangen van onze Leden staan hierin centraal. Dat is waar we op inzetten als BTG in dit huidige tijdsgewricht, waar alle partijen ‘zoekende’ zijn en waar we dagelijks worden geconfronteerd met innovaties én de kansen die dit voor ons meebrengt als eigentijdse maatschappij en die we dus moeten benutten!    

Duurzame digitalisering

Als BTG zijn we ook aangesloten bij de NL Coalitie Duurzame Digitalisering en hebben we zitting in het zogenaamde Koepelberaad van deze Coalitie. Deze maatschappelijk zeer relevante Coalitie wordt voorgezeten door Karen van der Zanden, waarmee wij vanuit BTG ook een hechte samenwerking zijn aangegaan. We kijken daarbij vooral naar het algemeen belang voor Nederland en ook wat meer specifiek, naar het belang van de bij BTG aangesloten Leden en Solution Partners.  

In de afgelopen jaren is de BTG ook actief betrokken als partner bij de Green Innovation HUB, opgericht door de Gemeente Almere, VodafoneZiggo en de Provincie Flevoland. Want ook opschaling van digitale innovatie is voor een duurzame samenleving cruciaal.  

Hoe verankeren we het punt van ‘Duurzame Digitalisering’ binnen BTG-geledingen?

Dat doen we door de dialoog aan te gaan met de overheid, de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap. En ook via onze programma’s rond Smart Society is dit een uitstekende en haalbare route gebleken en daar zetten we stevig en met vol elan op in!  

Samen sterk richting politiek

Werkend vanuit co-creatie met tal van partijen zoals in de Tech Denk Tank waarin acht branches verankerd zijn, hebben we eind 2023 een Manifest aangereikt bij de toen nog Minister en nu Demissionair Minister van EZK, Micky Adriaansens. Als BTG willen we samen met onze leden en partners het Nationale Debat over Digitalisering aanzwengelen.  

 Door in gezamenlijkheid op te trekken, biedt dit een unieke kans om standpunten te delen en constructieve discussies te voeren over onderwerpen zoals:  

  1. Digitale economie  
  2. Digitale infrastructuur   
  3. Nieuwe Europese wetgeving 
  4. Artificial Intelligence  
  5. Arbeidsmarkt 
  6. Cybersecurity
  7. Digitale overheid 
  8. Digitale inclusie   

Dit debat is kans om het aspect ‘digitalisering voor het voetlicht te brengen. Inmiddels hebben we dat debat publiekelijk gevoerd bij Nieuwspoort met de Tech Denk Tank, samen met en vanuit het bestuur van iPoort, waar ik duovoorzitter bent”, vervolgt Petra  

“Met politici hebben we aan de hand van stellingen in een debatconstructie, de discussie gevoerd over de vorengenoemde punten. Het is uitermate belangrijk dat wij ook als brancheorganisatie de dialoog aangaan met politici en overheid. Op deze wijze kunnen we invloed blijven uitoefenen op het te voeren beleid door de overheid.  

Het is reeds bekend, via de Eerste Kamer, hoe de samenstelling van de Vaste Kamercommissie voor Digitalisering eruit gaat zien. Dit is de kans om samen als marktpartijen en branches en dus ook als BTG een stem hierin te krijgen   

We staan ook op het punt om meer duidelijkheid te krijgen over de invulling van de formatie  (als dit artikel uitkomt in het BTG Magazine van 6 juni a.s. zal dit mogelijk al bekend zijn). Zodra daar meer duidelijk over is,  gaan we als Tech Denk Tank de discussie aan over de vorengenomende punten. Zo blijven we aan de slag ook samen met BTG om de overheid en de politiek te helpen om datgene te doen, waar de markt zoals bedrijven, organisaties en instellingen, daadwerkelijk op wachten.  

Naast het strategische punt van duurzame digitalisering zwengelen we ook vanuit onze internationale samenwerkingsverbanden deze discussies aan.  

Mission en Business Critical

BTG is verheugd over de hechte samenwerking sinds het najaar van 2023, met EUWENA (European Users Wireless Enterprise Network Association), waar ik de rol van vicepresident heb opgepakt ten behoeve van deUsers’. 

Verder hebben we binnen BTG geborgd de INTUG (International Telecom User Group), waar BTG het voorzitterschap voert. EUWENA, INTUG en onze eigen KMBG Groep, vormen samen de brugfunctie naar Mission Critical & Business Critical, zowel in de nationale context als internationaal. Langs deze weg behartigen wij de belangen van onze Gebruikers en aangesloten Partners.  

Smart Society

Ook in november van dit jaar zetten we ons als BTG weer in als dé strategische partner van de Nederlandse missie naar de Smart City Expo in Barcelona. Daar zullen we als BTG in nauwe samenwerking met het ecosysteem van de groeifondsaanvraag DMI, Future City Foundation, RVO en ook de Green Innovation HUB, dit ook in combinatie met aanwezige Solution Partners van BTG, het Nederlandse netwerk rondom duurzame en slimme steden, stevig neerzetten.  

BTG zet zich verder in met tal van Partners in een hechte samenwerking in het Future Network Services (FNS) traject; en ook dit thema wordt voortgezet in onze beleidsuitvoering voor dit jaar en verder. In het consortium van FNS voert BTG mede de regie over de diverse inhoudelijke evenementen die worden georganiseerd voor en door de partners van FNS. Het meedoen in dergelijke samenwerkingsverbanden geeft aan dat we als BTG inmiddels een behoorlijke en zichtbare plaats hebben veroverd in de markt.  

Zichtbaarheid

De laatste tijd word ik regelmatig benaderd door Leden en Solution Partners uit onze achterban, waarbij men verrast is dat we steeds meer de “randen opzoeken” waarlangs we onze berichten plaatsen qua inhoud! Dat voelt prima; opkomen voor je eigen, gefundeerde mening, gebaseerd op het algemeen belang van onze aangesloten Leden (Gebruikers) en onze Solution Partners. En dat duidelijk maken binnen en zeker ook buiten de Vereniging. 

Het komt dan ook steeds vaker voor dat de uitkomsten van onze zogenaamde Consultatierondes die BTG uitvoert in onze directe achterban, op verzoek van EZK en RDI, de Tweede Kamer haalt. De mening van BTG telt duidelijk mee in de afwegingen die de Tweede Kamer maakt op het vlak van continuïteit en het frequentiebeleid.  

Het is ook dat BTG meer en meer wordt gevraagd om advies te leveren op het vlak van IT & Communicatietechnologie. Ook het geven van een zogenaamde second opinion komt steeds vaker voor. Op beide punten gaan we meer inzetten, met als doelstelling om meer te kunnen betekenen voor onze Leden, de Gebruikers van IT en Communicatietechnologie. Belangenbehartiging pur sang, zoals verankerd in het hart van de BTG!    

Volg naast de BTG Vereniging met tal van activiteiten, vooral ook onze website, onze News Break, onze LinkedIn pagina met inmiddels 11.400 actieve volgers. Volgers die allemaal aangehaakt blijven, omdat we zeer relevante en eigentijdse content plaatsen. 

BTG Services

BTG Services (voorheen TGG) bestaat al ruim 29 jaar en is destijds opgericht op verzoek van de markt om krachten te bundelen op het vlak van inkoop. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een stevige services organisatie waar we naast TEM, ons unieke product Telecom Expense Management activiteiten/diensten verrichten voor grote, landelijke organisaties om hen te ontzorgen op het vlak van telecomdiensten en facturatie. Evident dat we hierin hecht samenwerken met de MNO’s 

Verder hebben we sms-diensten in onze productprotfolio zoals voor vliegtuigmaatschappijen, Notarissen, Ziekenhuizen etc. Dat is een sterke groeimarkt voor ons en dat doen we samen met vooraanstaande partners in de markt.  

We hebben we de BTG-webshop, waar men per direct kan zien wat er op voorraad is aan devices. We bieden hier een breed en diep assortiment, nationaal en internationaal 

Consultancy; het inzetten van deskundigen, van seniors tot young professionals bij bedrijven en instellingen en dat doen we ook met diverse Partners. Dit punt krijgt op dit moment ook de volle aandacht, ook om te helpen om het nodige arbeidspotentieel binnen bedrijven te verankeren.   

Ook gaan we ons dit jaar meer richten op producten en diensten met betrekking tot ‘Duurzame Digitalisering.  Wat hebben bedrijven en instellingen nodig om meer duurzaam te zijn en dergelijke? Voor meer informatie over BTG Services, verwijs ik graag naar het artikel specifiek over onze services, verderop in dit BTG Magazine.   

“People, Planet, Prosperity

We zijn er klaar voor om in onze samenwerkingsverbanden, nationaal en internationaal, inclusief onze Expertgroepen, de dialoog aan te gaan, om  duurzame digitalisering stevig op de kaart te zetten en te houden. Met de komst van een nieuwe formatie en het elan waarop organisaties en branches zoals BTG op dit moment acteren, kunnen we de overheid adequaat bijstaan om weer die positie te veroveren in Europa, waar we als Nederland behoren te acteren in dit Europese digitale speelveld! We weten ons in Nederland omringd door tal van vooraanstaande Technische Universiteiten, innovatieve bedrijven en organisaties en tal van onderzoeksinstituten. Daar moeten we meer gebruik van gaan maken om te kunnen zeggen: “Building Bridges in a digital & sustainable Society .”  

Gerelateerd nieuws