Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De wereldwijde overheidsmarkt voor Internet of Things (IoT) endpoints en technologie is in 2019 met 6% gegroeid tot een omzet van 14,7 miljard dollar. Hoewel technologische investeringen door de COVID-19 pandemie op veel vlakken teruglopen, zetten overheden ook dit jaar actief in op IoT om burgers veilig te houden.
“De COVID-19 pandemie vertraagt investeringen. Overheden wereldwijd blijven echter IoT-technologieën en -oplossingen gebruiken om de veiligheid van burgers te verbeteren. Tegelijkertijd maken de dalende kosten van endpoints en connectiviteit smart city-initiatieven haalbaarder”, licht Kay Sharpington, principal research analist bij Gartner, toe.
Gartner verwacht dat overheden dit jaar meer investeren in onder meer IoT-technologie voor outdoor surveillance en het tracken van gemeentelijke assets. In 2021 investeren overheden ook meer in bijvoorbeeld IoT-gerelateerde straat- en buitenverlichting, tolheffingen en verkeersmanagement.
Gemiddeld acht camera’s per duizend inwoners
Gartner verwacht dat overheden wereldwijd in 2021 gemiddeld acht camera’s per duizend inwoners inzetten met het oog op surveillance. Deze verhouding lag in 2019 nog op zes camera’s per duizend inwoners. “Overheden investeren meer in surveillancesystemen voor buiten om steden te monitoren om misdaad. In de nasleep van COVID-19 worden zij ook gebruikt om naleving van veiligheidsrestricties te controleren”, zegt Sharpington.
De Chinese overheid draagt het meest bij aan de groeiende investeringen in surveillancecamera’s. China zet in op camera’s die geavanceerd beeldherkenningstechnologie bevatten en zet in 2021 naar verwachting 32 camera’s per duizend inwoners in. Dit was in 2019 nog 27 camera’s per duizend inwoners.
Als we naar de totale overheidsinvesteringen in technologie kijken, is de regio Groot-China goed voor 48% van de wereldwijde investeringen in 2020. West-Europa is goed voor 15%, terwijl de Verenigde Staten 16% van de investeringen voor rekening neemt.
Aanpak bosbranden
Ook voor de bestrijding van bosbranden zetten overheden steeds vaker technologie in. Technologie helpt hen risico’s te mitigeren en middelen juist toe te wijzen. Drones van brandweerdiensten kunnen camera’s en thermische beeldvorming inzetten om brandhaarden, droge gebieden, mensen in nood en de locatie van brandweermannen in beeld te brengen. “Drones stellen brandweermannen in staat in geval van nood de juiste middelen op de juiste plek in te zetten op het moment dat tijd van kritiek belang is. Zo stellen zeker dat de situatie veilig is voordat zij personeel ernaartoe sturen.”
Politiediensten zetten eveneens in toenemende mate in op drones, onder meer om verkeersstromen te beheren en informatie te verzamelen over gevaarlijke wegsituaties. “In tegenstelling tot politievoertuigen en stationaire camera’s bieden drones een effectiever en beweegbaar zichtspunt, onafhankelijk van verkeer of terrein.”
Meer informatie over en alle resultaten van het onderzoek van Gartner zijn verzameld in het rapport ‘Forecast Analysis: Government Internet of Things Endpoint Electronics and Communications Revenue, Worldwide.‘