Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het wetsvoorstel NLQF heeft groen licht gekregen van de Tweede Kamer. Dit voorstel opent de deuren voor vakopleidingen om hun programma’s te koppelen aan NLQF/EQF niveaus, zoals mbo-niveaus 2,3 of 4, of zelfs hoger onderwijsniveaus. Daarnaast biedt het ook ruimte om praktijkervaring, opgedaan buiten opleidingen, te erkennen op deze niveaus. Dit is een waardevolle stap voor vakmensen in sectoren zoals techniek, ICT, bouw en retail, waar praktijkervaring en branche-specifieke scholing vaak de norm zijn.
Petra Claessen is voorzitter BTG en actief betrokken bij het zo optimaal laten aansluiten van het onderwijs bij de ICT Beroepsgroep, onder andere als Lid sectorkamer ICT & Creatieve industrie binnen de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). “Een goede instroom van gekwalificeerde vakmensen is cruciaal voor de toekomst van onze digitale transformatie. Als BTG werken we daar hard aan middels programma’s voor Young Professionals. Verder hebben we elk jaar twee bijzondere Awards voor Young Professionals, de winnaars hiervan worden op 6 juni tijdens ons BTG Business Event bekend gemaakt. Ik ben erg positief over de voortgang van het wetsvoorstel NLQF. Deze stap biedt een essentiële impuls voor om- en bijscholing in de ICT, een stap naar het uiteindelijke doel van 1 miljoen ICT’ers in 2030. ”
NLQF biedt kaders voor het kwalificeren en dus ook het waarderen van competenties, vergelijkbaar met diploma’s van formele opleidingen, zoals een mbo of bacheloropleiding. Ook Jelmer Schreuder van NLDigital uit zich positief over de aangenomen wet: “Dit geeft een gemeenschappelijke taal om praktijkervaringen en praktijkopleidingen, die buiten het regulier onderwijs vallen, op een vergelijkbare manier te erkennen’’. Dit is waardevol voor werknemer en werkgever: er is meer duidelijkheid over de waarde van cursussen, trainingen en certificaten en de aansluiting tussen vraag en aanbod verbetert.
Het biedt bovendien de kans voor werknemers, die hun kennis buiten regulier onderwijs hebben opgedaan, makkelijk herkenbaar vast te laten leggen voor werkgevers. Zo kan ook een eventueel hiaat in de kennis, waar bijscholing noodzakelijk is, vastgesteld worden. Gezien de vraag naar ICT’ers groot is, is het mooi nieuws dat buiten regulier onderwijs opgedane kennis en ervaring nu beter wordt betrokken bij het aanbod.