Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Petra Claessen vertegenwoordigt BTG in nieuwe NEN Beleidscommissie ‘ICT Normalisatie’

21 jun 2024

Afgelopen week is binnen de NEN de Beleidscommissie ‘ICT normalisatie’ geïnstalleerd. Deze helpt NEN en stakeholders met het bepalen van de inhoudelijke visie op normalisatie in de sector, het onder de aandacht brengen van nieuwe onderwerpen en het aanbrengen van prioriteiten. Petra Claessen participeert namens de BTG en haar achterban in deze commissie.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd onder meer gesproken over de digitale uitdagingen én kansen voor Nederlandse organisaties, zoals cybersecurity, AI, data interoperabiliteit. Petra Claessen, voorzitter BTG: “Samenwerken is cruciaal om de BV Nederland verder te helpen met haar digitale transformatie en innovatie. Het is evident dat BTG deel uitmaakt van deze belangrijke NEN beleidscommissie, omdat normalisatie het proces van innovatie helpt versnellen. Samen met de achterban zijn we aan de slag om de normalisatie en harmonisatie in bepaalde trajecten bij gebruikers verder te ontwikkelen en uit te rollen. BTG is daar waar nodig van plan ook consultatierondes hierover uit te voeren, samen met NEN. Zo representeren we ook hierin de belangen van de stakeholders van de BTG.”

Sterke vertegenwoordiging

Naast BTG maken verder Omar Niamut (TNO), Gertjan van den Akker (NEN), Marike Gelderblom (NEN) , Simon Besteman (Dutch Cloud Community) , Irvette Tempelman (VNO-NCW/MKB Nederland), Marisa Stroeve-Korteland (NEN), Rogier de Boer (ministerie van EZK), Bas van den Heuvel (Philips IP&S), Ronald Verbeek (CIO Platform Nederland) en Ruud Kerssens (Nederlandse Autoriteit Digitale Infrastructuur) deel uit van de nieuwe Beleidscommissie.
De nieuwe NEN Beleidscommissie ‘ICT Normalisatie’ maakt deel uit van de Normalisatieagenda, waarmee NEN met en voor haar stakeholders, die zich regelmatig mengen in het maatschappelijk debat, een toekomstagenda ontwikkeld. Het draait hierbij om thema’s als Digitale Transformatie, Mobiliteit van de toekomst, Klimaat en Duurzaamheid, Leef en werkomgeving en nieuwe technologieën.

Normalisatie cruciaal

NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut), opgericht in 1916, verbindt partijen en belanghebbenden en zorgt we ervoor dat zij komen tot afspraken die worden vastgelegd in normen en richtlijnen. Dit doen ze in nationale en/of internationale normcommissies. Daarnaast ondersteunt NEN de toepassing en het gebruik van normen in de praktijk door middel van trainingen en bijvoorbeeld praktijkgidsen. Ze beheren ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO, IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN). Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij NEN, al dan niet als losse norm of in abonnementsvorm via NEN Connect.
NEN faciliteert ook de ontwikkeling en het beheer van certificatieschema’s. NEN certificeert zelf niet, maar fungeert als onafhankelijk platform om certificatieschema’s op te zetten en te beheren.

Gerelateerd nieuws