Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Providers kondigen innovaties op het gebied van 5G aan

21 mei 2021

De ontwikkelingen op het gebied van 5G volgen elkaar snel op. Zo realiseren Port of Moerdijk en KPN gezamenlijk aan een zakelijk glasvezel- en 5G-netwerk. T-Mobile kondigt aan in het drukste en meest bevaren gebied van de Noordzee via de 700MHz-frequentie toegang te gaan bieden tot haar 5G-netwerk. Vodafone activeerde in april in samenwerking met Ericsson in drie Duitse steden een 3,5 GHz standalone 5G netwerk uitgerold.

KPN realiseert netwerk voor Port of Moerdijk
Binnen nu en een aantal jaren is het haven- en industrieterrein Moerdijk, inclusief het aan te leggen Logistiek Park voorzien van mobiele- en glasvezelinfrastructuur. Vandaag maken beide partijen bekend een overeenkomst te hebben getekend. De partijen spreken over een unieke overeenkomst; niet eerder werd voor een heel gebied zowel glasvezel als 5G aangelegd.

De nieuwe samenwerking tussen het havenbedrijf en KPN omvat het uitbreiden van een Fiber to the Office glasvezelnetwerk in het bestaande gebied en het aanleggen in het te ontwikkelen Logistiek- en Industrial Park. Daarnaast gaat het om het uitbreiden en plaatsen van mobiele masten ten behoeve van een sterk 5G-netwerk. Hierdoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden in de haven, die het havenbedrijf en de bedrijven in het gebied ondersteunen bij digitale transformatie.

Door de investering van het havenbedrijf in de infrastructuur voor mobiel telecom- en dataverkeer, kan eerder en daardoor extra bereik, betrouwbaarheid en snelheid voor 4G en 5G worden gerealiseerd. Dit levert voordelen op voor bedrijven die van dit netwerk gebruik maken, voor klassiek mobiel internet, bellen en vooral voor geavanceerde nieuwe mogelijkheden. Toepassingen zoals Automated Guided Vehicles (AGV), inzet van autonome robots, augmented reality en drone inspecties. Daarnaast wordt de komende jaren het cameranetwerk op het haven- en industrieterrein vernieuwd en voorzien van slimme camera’s. Dit tilt de beveiliging van het terrein naar een hoger niveau. Hiervoor is uitbreiding van het glasvezelnetwerk noodzakelijk.

T-Mobile realiseert 5G-netwerk op Noordzee
T-Mobile introduceert in het drukste en meest bevaren gebied van de Noordzee via de 700MHz toegang tot haar 5G-netwerk. Het aanbod is gericht op onder meer de pleziervaart en visserij, als in andere beroepsvaart zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, de kustwacht en windmolenparken.

De provider biedt sinds de lancering van haar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020 al 5G aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee, tot en met circa 22 kilometer uit de kust. Bij de veiling van de 700Mhz frequentieband kreeg T-Mobile frequenties in handen voor de uitbreiding van het netwerk naar de Noordzee in de economisch exclusieve zone van Nederland.

De Noordzee is een van de drukste wateren van de wereld. Als gevolg van de snelle digitalisering van sectoren, neemt de vraag naar snelle en stabiele mobiele connectiviteit er in rap tempo toe. De verwachting is dat de vraag in de komende jaren verder zal groeien. Onder andere bij offshore windmolenparken, booreilanden, scheepvaart- en havenlogistiek, maar ook voor de pleziervaart en veerdiensten.

Vodafone activeert commercieel standalone 5G-netwerk
Vodafone rolt in drie Duitse steden in samenwerking met Ericsson een 3,5 GHz standalone 5G netwerk uit. Dit netwerk is getest in samenwerking met smartphonefabrikant OPPO en chipfabrikant Qualcomm, dat voor veel 5G-smartphones chips levert.

Gerelateerd nieuws