Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Raad van de EU akkoord met verlenging van Roam Like at Home-regeling

7 apr 2022

De Raad van de Europese Unie (EU) is akkoord met het verlengen van de Roam Like at Home-regeling. Eerder ging het Europees Parlement al akkoord met de verlenging. Gebruikers betalen tot 2032 geen extra kosten voor het gebruik van hun mobiele telefoon indien zij binnen de EU naar het buitenland reizen.

De wetgeving is een vervolg is op de afschaffing van de roamingtoeslagen in 2017. Ze stelt ook dat gebruikers in het buitenland van dezelfde kwaliteit en snelheid van mobiele verbinding moeten kunnen genieten als in eigen land. Roamingaanbieders worden verplicht diezelfde kwaliteit aan te bieden. Er is ook een bepaling in de nieuwe regels opgenomen die praktijken verbiedt die de kwaliteit van roamingdiensten verminderen, bijvoorbeeld door de verbinding om te schakelen van 4G naar 3G.

Dezelfde tarieven als thuis
De Roam Like at Home-regeling bestaat sinds 2017. De regeling stelt gebruikers – zowel zakelijk als consumenten – in staat in andere EU-landen mobiele diensten die zij afnemen te gebruiken tegen dezelfde tarieven te betalen als op hun thuismarkt. De bestaande regeling liep eind juni af en wordt nu dus verlengt.

Er zijn enkele wijzigingen in de regeling aangebracht. Zo worden de tariefplafonds voor wholesaleroaming verder verlaagt en worden nieuwe eisen gesteld aan de kwaliteit van roaming. Eventuele extra roamingkosten die klanten genereren zijn gelimiteerd tot 50 euro.

Voorspelbare kosten
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Connectiviteit is voor bedrijven en hun werknemers van cruciaal belang om optimaal hun werk te kunnen. Niet alleen op hun thuismarkt, maar zeker ook tijdens zakenreizen naar andere EU-lidstaten. De Roam Like at Home-regeling zorgt voor voorspelbare kosten bij het gebruik van mobiele diensten in andere EU-lidstaten. De regeling zorgt daarmee ervoor dat zakelijke gebruikers in de hele EU optimaal zaken kunnen doen.”

Gerelateerd nieuws