Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De Universiteit van Parma heeft een wetenschappelijk onderzoek ingesteld naar de wereldwijde RFID-adoptie in de mode. GS1 Nederland draagt sinds kort bij aan het onderzoek. Belangrijkste conclusie is dat RFID de vroege volwassenheidsfase ingaat in de mode-industrie. Het onderzoek laat zien dat na voorraadnauwkeurigheid en procesautomatisering nu ook omnichannel de voornaamste reden is om met RFID te starten.
De studie ‘RFID-barometer in de detailhandel’ door de Italiaanse universiteit van Parma onderzocht naast de enorme berg nuttige literatuur die over RFID beschikbaar is, het gebruik van RFID door bijna 100 bedrijven, de inzet van RFID in 23.400 winkels en het jaarlijks gebruik van ruim 1 miljard tags. De gegevens over het gebruik van RFID gaan terug tot 2001.
Het doel van de studie is om een uitgebreid en actueel overzicht op te bouwen over en voor het gebruik van RFID. Het resultaat is dat er nu een internationale benchmark is met projecten en hun status. In de database staat informatie over hoe bedrijven RFID inzetten, waar zij waarde in hun bedrijfsproces creëren en welke trends er zijn.
Bedrijven die nu aan de slag gaan met RFID, kunnen niet meer worden gezien als technologie-innovators of ‘early adopters’. De inzet van RFID binnen bedrijven groeit. “Retailers die RFID-technologie nog niet testen of gebruiken, lopen het risico in de categorie ‘achterblijvers’ te vallen en kunnen potentieel achterlopen op hun concurrenten”, aldus onderzoeker en directeur Antonio Rizzi van de University of Parma’s RFID Lab. “Bovendien zien we dat RFID überhaupt de meest gebruikte IoT-toepassing is en dat deze technologie direct je businessproces kan verbeteren.”
In de modesector, die goed is voor jaarlijks ongeveer 80 miljard euro omzet, is de potentie van RFID enorm. Het onderzoek laat duidelijke resultaten zien:
“Als we kijken naar de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek kan niemand meer twijfelen of je er goed aan doet om met RFID aan de slag te gaan. In dit geval geldt: resultaten uit het verleden bieden wél garantie voor toekomst”, zegt CTO Loek Boortman van GS1 Nederland.
Al jaren staan procesautomatisering en een betrouwbaar inzicht in voorraad aan de top van de toepassingen voor RFID. Met de internetrevolutie krijgen bedrijven te maken met nieuwe uitdagingen. Want hoe weten retailers wat er precies waar op voorraad ligt als ze geen RFID gebruiken? Nu al zien een aantal retailers dat na implementatie van RFID het aantal annuleringen van online orders met 30 tot 60% vermindert. Voor steeds meer bedrijven zijn dit belangrijke redenen om RFID voor omnichannelactiviteiten in te zetten.
“Dit is geen verrassing, want veel traditionele retailers breiden hun online activiteiten uit om te concurreren met pure online spelers”, zegt Rizzi. “De retailers die zullen winnen in een echte omnichannel-wereld zijn diegenen die RFID en andere technologieën gebruiken om real-time een nauwkeurig beeld van hun voorraad te krijgen. Alleen zo kunnen producten beschikbaar zijn voor elke klant, ongeacht hoe en in welk kanaal hij of zij kiest om te kopen.”
“Het is mogelijk om zonder RFID te omnichannel te retailen, maar dan heb je simpelweg meer veiligheidsvoorraden nodig”, aldus Boortman. “Dat is dus gewoon omzetverlies. En dan hebben we het nog niet eens over de vele IoT mogelijkheden. We hopen dat het onderzoek bijdraagt aan een nog bredere acceptatie en gebruik van RFID, ook in Nederland. De universiteit van Parma gaat ook Nederlandse bedrijven meenemen in het vervolg van het onderzoek, dus dat zal zeker helpen.”