Het aantal mobiele aansluitingen voor apparaten is in het derde kwartaal van 2021 gestegen naar ruim 8,8 miljoen stuks. Het gaat hierbij niet alleen om mobiele telefoons, maar ook om uiteenlopende apparaten die via internet data uitwisselen met digitale beheersystemen. Deze worden ook wel machine-to-machinetoepassingen (M2M) genoemd en variëren van rookmelders en alarmsystemen tot auto’s en slimme energiemeters.
Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de nieuwste Telecommonitor. M2M-toepassingen zijn goed voor de grootste groei van het aantal mobiele aansluitingen met een stijging van 400.000 stuks. Zo is het aantal aansluitingen voor mobiele telefoons met zo’n 300.000 stuks gestegen naar 22,9 miljoen.
Meer data en minder belminuten
Als we inzoomen op internetgebruik voor mobiele telefoons blijkt dat er steeds meer wordt gechat en gebeld via een app, waarbij data wordt verbruikt in plaats van een bel- of sms-bundel. Het aantal gebelde minuten is met 5 procent gedaald tot 11,6 miljard, terwijl het aantal sms’jes met 2 procent terugliep tot 546 miljoen stuks. Het mobiele dataverbruik blijft echter stijgen; in het derde kwartaal ging het om een stijging van 12 procent tot 346 miljoen gigabyte.
De marktaandelen van de verschillende aanbieders van mobiele telefonie die over een eigen netwerk beschikken zijn al acht kwartalen aaneensluitend ongewijzigd gebleven. KPN en T-Mobile beschikken beide over een marktaandeel van 25 tot 30 procent. VodafoneZiggo volgt met 20 tot 25 procent. Mobiele aanbieders zonder eigen netwerk bezitten een marktaandeel van 10 tot 15 procent.
Bellen via vaste lijn loopt verder terug
Uit de Telecommonitor blijkt ook dat bellen via een vaste lijn opnieuw is gedaald. In het derde kwartaal werden 1,8 miljard minuten via een vaste lijn gebeld in het derde kwartaal. Dit is 30% lager dan de piek van 2,54 miljard minuten in het tweede kwartaal van 2020. Rond de invoering van de eerste coronamaatregelen werd een lange periode van daling twee kwartalen achtereen onderbroken door een stijging, meldt de ACM.
Bij 175.000 huishoudens is in het derde kwartaal een nieuwe glasvezelverbinding aangelegd. Onder meer belangrijk met het oog op thuiswerken. In totaal beschikken nu ruim 4,26 miljoen huishoudens over een glasvezelkabel tot aan de meterkast. 1,8 miljoen huishoudens beschikken over een internetabonnement via glasvezel. Dit is een stijging van 18.000 stuks ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het aantal abonnementen voor breedbandinternet (100 Mbps of sneller) via een koperverbinding is met 4.000 gedaald naar 2,3 miljoen stuks. Breedband via de kabel daalde met 13.000 aansluitingen tot 3,48 miljoen stuks. Ook op de breedbandmarkt zijn de marktaandelen van aanbieders ongewijzigd gebleven. KPN en VodafoneZiggo zijn de grootste spelers met een marktaandeel van 35 tot 45 procent. T-Mobile volgt met 5 tot 10 procent en Delta Fiber met 0 tot 5 procent.
Bundels die mobiel en vast combineren worden populairder
Het gebruik van bundels die een mobiele abonnement combineren met een vast abonnement voor bijvoorbeeld telefonie, televisie of internet stijgt. Zo zijn 7 procent meer van dergelijke bundels afgesloten in het derde kwartaal, waarmee het totaal op 3,2 miljoen stuks uitkomt. Het aantal bundels met vaste diensten zonder mobiel liep terug tot 3,8 miljoen stuks, een daling van 5,3 procent.
Petra Claessen, CEO BTG/TGG: “Het is goed te zien dat het aantal mobiele aansluitingen blijft stijgen, waarbij ook steeds meer M2M-toepassingen worden ingezet. Ook de stijgende beschikbaarheid van glasvezelverbindingen voor consumenten is goed nieuws voor bedrijven, onder meer met het oog op thuiswerkers. Zij moeten in veel gevallen over een snelle en kwalitatief goede internetverbinding beschikken om maximaal productief te kunnen zijn.”
Meer informatie is beschikbaar in de ACM Telecommonitor.