5 dagen verbroedering tijdens de unieke jubileumeditie van het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland!
Van 20 tot en met 24 augustus 2025 komen ruim 2 miljoen bezoekers naar onze hoofdstad voor het weerzien met schepen en bemanningen uit alle windstreken: SAIL Amsterdam 2025. In 2025 viert het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland een driedubbel jubileum: de 10e editie, 50 jaar SAIL én de 750ste verjaardag van Amsterdam. Internationale Tall Ships, duizenden schepen, bootjes en sloepen komen samen op golven van verbroedering, United by Waves. Samen met directeuren Mitra van Raalten (algemeen directeur) en Robert Visser (zakelijk directeur) blikken we vooruit op deze unieke editie van SAIL én krijgen we een kijkje achter de schermen.
Verbondenheid op en rond het water
SAIL Amsterdam werd in 1975 voor het eerst georganiseerd als viering van het 700-jarig bestaan van onze hoofdstad. De honderdduizenden bezoekers werden betoverd door de magie van de Tall Ships uit alle windstreken, daarom werd besloten de schepen elke 5 jaar in Amsterdam te ontvangen. Stichting SAIL Amsterdam werd opgericht om de continuïteit van SAIL te waarborgen, het evenement groeide uit tot een instituut.
In 2020 had de tiende editie moeten plaatsvinden, door de coronapandemie kon SAIL 2020 niet doorgaan. “De tiende editie had eigenlijk in 2020 moeten plaatsvinden, maar door de pandemie moest deze editie helaas afgelast worden. Door het uitstel van vijf jaar hebben we nu extra energie om deze editie nog specialer te maken! Daarnaast valt hierdoor de 10e editie samen met 50 jaar SAIL en de 750ste verjaardag van onze hoofdstad. Een driedubbel jubileum maakt deze SAIL écht uniek. We kijken er ontzettend naar uit om na 10 jaar opnieuw samen te komen op en rond het IJ!” legt Mitra van Raalten uit.
De verbondenheid op het water komt naar voren in de slogan van het jubilerende evenement: ‘SAIL 2025, United by Waves’. De ruim 2 miljoen bezoekers komen op SAIL samen met de bemanningen van de Tall Ships uit alle windstreken, van Peru tot Indonesië. Die verbondenheid is de kracht van SAIL. Mitra van Raalten legt uit: “United by Waves staat ook voor de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.”
Robert Visser voegt toe: “Met 2,3 miljoen bezoekers is SAIL Amsterdam het grootste evenement van Nederland. Het is een feest van verbroedering, niet alleen voor de Tall Ships en hun bemanningen, maar ook voor verschillende culturen. Samen komen op het water bevordert de onderlinge band. In het licht van de huidige wereldgebeurtenissen is dit relevanter dan ooit.”
Samen met partners werkt SAIL aan de verdieping van dit centrale thema op basis van drie programmalijnen: duurzaamheid, inclusie en talentontwikkeling. Met verschillende projecten krijgen deze programmalijnen inhoud en wordt er impact gegenereerd in de aanloop naar het evenement toe, tijdens het evenement en erna. Zo wordt er gewerkt aan ambitieuze duurzaamheidsplannen waar andere evenementen straks van kunnen leren, zo wordt SAIL een ‘living lab’. De ‘SAIL Academy’ verbindt ruim 2000 studenten aan SAIL die zo hun talenten ontwikkelen en een bijdrage leveren aan het mogelijk maken van SAIL.
Partners zijn onmisbaar
De organisatie van het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland is een grote operationele uitdaging: zowel financieel als inhoudelijk. “De organisatie van SAIL is geen vanzelfsprekendheid. We zijn afhankelijk van onze partners, zowel in middelen als in expertise. Een voorbeeld: tijdens SAIL is de druk op het mobiele netwerk groter dan tijdens oud en nieuw. Daarom is een partner zoals KPN onmisbaar om dit evenement veilig te kunnen organiseren.” vertelt Mitra van Raalten.
Robert Visser: “Onze hoofdstad heeft een enorme infrastructuur van veiligheid, verkeer en verbindingen die 24/7 doorgaan. In die bestaande infrastructuur bouwen wij een tijdelijke infrastructuur voor het evenement. En dat terwijl ook het dagelijkse leven doorgaat. De stad verandert continu, waardoor we nooit zomaar de plannen van een vorige editie kunnen kopiëren. Daarnaast is het veiligheidsaspect in de afgelopen tien jaar enorm veranderd.”
Mitra van Raalten voegt toe: “Elke editie is een nieuwe puzzel die we samen met publieke partijen zoals de provincie Noord-Holland, de Noordzeekanaal gemeente, de Koninklijke Marine, de gemeente Amsterdam en verschillende onderwijsinstellingen oplossen. Ons team bestaat uit experts met ervaring in het organiseren van grote evenementen zoals het Eurovisie Songfestival en 4 en 5 mei. Daarnaast hebben we altijd de steun van het bedrijfsleven hard nodig! We zijn blij dat BTG en haar leden SAIL een warm hart toedraagt!”.
Vaartochten voor de zakelijke markt
Naast de steun van partners en sponsoren is de verkoop van hospitality een onmisbaar element in het mogelijk maken van SAIL. SAIL Amsterdam vanaf de kade meemaken is prachtig, maar vanaf een boot zit je midden in de actie. Mitra legt uit: “De SAIL-In Parade is een van de hoogtepunten van SAIL, dit meemaken vanaf een schip is een fantastische ervaring. Het nautische decor geeft een heel andere kijk op de stad. Voor de vaartochten die speciaal voor de zakelijke markt zijn samengesteld, bouwen we een uniek hospitality dorp: SAIL Village. Hier worden zakelijke gasten ontvangen voordat ze aan boord gaan van een van onze 125 hospitality schepen, waar alles klaarstaat voor een gezellig ontbijt, lunch, diner of borrel.”
Deze vaartochten biedt bedrijven de mogelijkheid om hun klanten en relaties een onvergetelijke ervaring te bezorgen. “Je vaart mee in het SAIL-decor, hoe uniek is dat?
Een groot deel van de vloot bestaat bovendien uit Nederlands erfgoed. Samen met de gastvrije hospitality en entertainment op het water is dit een ervaring die je nooit zult vergeten,” vertelt Mitra van Raalten. Later deze zomer start de verkoop van vaartickets voor consumenten.
Blik vooruit
De komende editie van SAIL belooft vol hoogtepunten te zitten. Met schepen uit alle windstreken, indrukwekkende vergezichten en honderden sub-evenementen tijdens SAIL, zal dit evenement wederom vele bezoekers verbinden. Het projectteam van SAIL heeft nog ruim een jaar totdat het zover is. “We zijn met veel positieve energie hard aan het werk om er een prachtige editie van te maken! Het is fantastisch om te zien hoe partners, jonge talenten en professionals samenkomen en elke dag opnieuw grote stappen zetten richting augustus 2025″, vertelt Robert Visser.
Wanneer is #SAIL2025 geslaagd? “Het gaat uiteindelijk om die unieke verbroedering op het water: de blije gezichten en het gevoel van verbondenheid tussen de vele bezoekers en bemanningen uit alle windstreken. Zodra dit samenkomt en het evenement veilig verloopt, is het voor ons geslaagd!”, besluit Mitra van Raalten.