Scale-ups in Nederland en België hebben vertrouwen in de toekomst en maken hun groeiverwachtingen waar in 2021. Tekort aan talent is echter een remmende factor.
Dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van de Deloitte’s Scale-up Confidence Survey. Tussen eind februari en half maart 2022 peilde Deloitte bij 291 Nederlandse en Belgische scale-ups hun groeiverwachtingen en daadwerkelijke groei, hun voornaamste uitdagingen en oplossingen. Na twee jaar pandemie blijken scale-ups sterk en veerkrachtig. Ze hebben hun verwachte groeiprestaties voor 2021 waargemaakt, aldus de Scale-up Confidence Survey. Dat geeft voldoende vertrouwen in hun strategie en businessmodel om de lat voor 2022 nog hoger te leggen.
Tekort aan talent
Het vinden van het (vaak schaarse) juiste talent is echter wel noodzakelijk om hun ambities waar te kunnen maken. Gespecialiseerde profielen invullen is het grootste struikelblok op het groeipad van scale-ups. Toch blijven ze zich volgens Deloitte richten op het aantrekken van nieuwe klanten en het uitbreiden naar nieuwe markten in 2022.
Het vinden van het juiste talent is nu de grootste uitdaging onder scale-ups, waarbij 50 procent van de bedrijven talent benadrukt als hun grootste uitdaging voor het realiseren van hun groeiambitie, een stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar.
Scape-ups maken omzetgroei waar
Over het algemeen zijn Nederlandse en Belgische scale-ups erin geslaagd hun voorspelde omzetgroei waar te maken. Ze verwachtten een gemiddelde groei van 121 procent in 2021 en realiseerden een groei van 113 procent, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2020. Meer dan de helft van de scale-ups bereikte of overtrof hun omzetdoelstelling in 2021. 5 procent van de scale-ups realiseerden zelfs een groei van meer dan 500 procent.
FinTech scale-ups realiseerden de hoogste omzetgroei in 2021 (171 procent), terwijl scale-ups actief in elektronische apparaten, hardware en halfgeleider de hoogste groei verwachten in 2022 (187 procent).
Schaalbaarheid van cloudarchitectuur is de meest populaire technologieprioriteit onder respondenten voor België en Nederland. Opvallend is dat dataprivacy minder prioriteit heeft voor Nederlandse scale-ups dan voor Belgische. Enterprise-software is het meest vertegenwoordigde segment in België (34 procent) en in Nederland (19 procent), gevolgd door Life sciences & healthcare.
Groeien door markt- en productexpansie
Scale-ups willen nieuwe markten aanboren. Nederlandse scale-ups richten zich op Noord-Amerika en Azië, naast België en andere Europese landen. Belgische scale-ups noemen vooral Nederland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen voor marktexpansie.
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Het vinden en aantrekken van het juiste talent is voor nagenoeg ieder IT-bedrijf een probleem. Scale-ups zijn hierop geen uitzondering, blijkt uit de cijfers van Deloitte. Zo noemt de helft van de scale-ups een tekort aan geschikt personeel als grootste uitdaging ten opzichte van vorig jaar. Het is goed nieuws dat scale-ups desondanks over het algemeen hun voorspelde omzetgroei waarmaken. Want de scale-ups van nu zijn de potentiële giganten van morgen!”