Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De wereldwijde cybersecuritymarkt is in het eerste kwartaal van 2020 met 9,7% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De sector profiteert van de coronacrisis, waardoor veel werknemers gedwongen moeten thuiswerken. Om dit in veilige banen te leiden investeren bedrijven extra in cybersecurity.
Dit blijkt uit cijfers van Canalys. In totaal is 10,4 miljard dollar geïnvesteerd in beveiligingsoplossingen. Denk hierbij aan netwerkbeveiliging, endpoint beveiliging, web- en e-mailbeveiliging, databeveiliging en vulnerability & security analytics. Cisco is marktleider met een marktaandeel van 9,1%. Palo Alto Networks volgt met 7,8%. Fortinet is de op twee na grootste speler met een marktaandeel van 5,9%. Check Point Software Technologies (5,4%) en Symantec (4,7%) ronden de top vijf af.
Economische tegenwind
Als we kijken naar de toekomst verwacht Canalys dat de groei onder druk komt te staan door de economische tegenwind. Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven in de komende twaalf maanden snijden in geplande investeringen in cybersecurity of deze zelfs volledig schrappen.
De verkoop van endpoint security is met 16,9% gestegen. Het segment is nu goed voor 15,4% van de totale securitymarkt. Canalys verwacht dat deze groei in het tweede kwartaal doorzet aangezien in verschillende landen lockdownmaatregelen van kracht blijven. Netwerkbeveiliging groeide in dezelfde periode met ‘slechts’ 4%. Dit is vooral te wijten aan problemen in de leveranciersketen waardoor hardwaretoepassingen moeilijk leverbaar waren. Daarnaast hebben veel bedrijven hun securitycapaciteit vergroot door het uitbreiden van bestaande licenties uit te breiden, en niet zo zeer door het aanschaffen van nieuwe technologie of infrastructuur. Web- en e-mailbeveiliging is met 13,8% gegroeid.
Gratis licenties en proefversies
Canalys wijst erop dat veel leveranciers snel hebben ingespeeld op de COVID-19 crisis om klanten te helpen bij het veilig laten thuiswerken van werknemers. Zo stelde Cisco gratis licenties beschikbaar voor zijn Umbrella, Duo Security and AnyConnect Secure Mobility Client producten. Ook hebben verschillende partijen waaronder Cisco en Palo Alto Networks financiële ondersteuning geïntroduceerd, zoals uitgestelde betalingstermijnen. Ook stelde Palo Alto Networks gratis proefversies beschikbaar van AppSec, IPS en SecIntel.
Bitdefender richtte zich met 12 maanden gratis toegang op zorgorganisaties. Kaspersky maakte op zijn beurt zijn Endpoint Securityproducten en Hybrid Cloud Security gratis beschikbaar voor de zorg. Trend Micro leverde zijn Maximum Security product zes maanden gratis aan werknemers die op hun eigen apparaat werken. McAfee biedt licenties met een korte looptijd van drie maanden voor zijn endpoint, DLP, Unified Cloud Edge en CASB producten.