Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Bedrijven en uitvinders hebben vorig jaar maar liefst 199.275 patentaanvragen ingediend bij het European Patent Office (EOB), een stijging van 2,9% ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal tot nu toe, volgens de laatste Patent Index 2023 die deze week is gepubliceerd. Nederland staat qua aanvragen op plek 8, en zag een groei van 3,5 procent in patentaanvragen. De top vijf van herkomstlanden voor Europese octrooiaanvragen in 2023 waren de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en de Republiek Korea. Ongeveer 43% van de totale aanvragen kwam van bedrijven en uitvinders uit de 39 lidstaten van het EPO , terwijl 57% afkomstig was van buiten Europa. Zoals gezegd staat Nederland op plek 8, net achter Zwitserland, maar voor bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Zweden en Italië.
Terwijl Duitsland, het belangrijkste herkomstland van Europa, vorig jaar weer groei kende (+1,4%), dienden Franse bedrijven iets minder aanvragen in (-1,5%). Het aantal octrooiaanvragen uit de meeste andere Europese landen steeg.
Van de grotere landen die octrooiaanvragen indienen (met meer dan 5.000 aanvragen) kwam de hoogste groei uit Groot-Brittannië (+4,2%), Italië (+3,8%), Nederland (+3,5%), Zwitserland (+2,7%) en Zweden (+2,0%). Nog sterkere stijgingen (onder Europese landen met meer dan 1 000 aanvragen) werden opgetekend door Finland (+9,2%) en Spanje (+6,9%).
Huawei was in 2023 opnieuw de belangrijkste aanvrager bij het EOB, gevolgd door Samsung, LG, Qualcomm en Ericsson. De top tien omvat vier bedrijven uit Europa, waaronder Royal Philips en BASF, twee uit de Republiek Korea, twee uit de VS en één uit China en Japan.
De algehele groei van het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in 2023 werd voornamelijk aangedreven door sterke stijgingen uit de Republiek Korea (+21,0%) en de Volksrepubliek China (+8,8% vergeleken met 2022). De Republiek Korea kwam voor het eerst in de top vijf terecht, terwijl de patentaanvragen uit China sinds 2018 meer dan verdubbeld zijn.
Van alle patentaanvragen die vorig jaar bij het EPO werden ingediend en afkomstig waren uit Europa, noemde 27% minstens één vrouw als uitvinder. Van de grotere Europese octrooiaanvragen (met meer dan 2.000 aanvragen per jaar) hadden Spanje (46%), Frankrijk (33%) en België (32%) het hoogste percentage octrooiaanvragen waarin ten minste één vrouw als uitvinder werd genoemd. 2023.
“Onze nieuwste patentindex laat zien dat de innovatie in 2023 over de hele wereld levendig bleef”, aldus EPO-president António Campinos. “Het EOB kreeg de opdracht om meer aanvragen te onderzoeken dan ooit tevoren, wat zowel de aantrekkelijkheid van de Europese technologiemarkt als de hoge kwaliteit van onze producten en diensten aantoont. De kleine en middelgrote ondernemingen in Europa maken steeds meer gebruik van patenten, waarbij het aandeel aanvragen van het MKB vorig jaar op het hoogste niveau tot nu toe lag. Deze bedrijven kunnen nu ook profiteren van het nieuwe Unitaire Octrooi, dat het klimaat voor innovatie in Europa aanzienlijk verbetert en voor vernieuwers een eenvoudiger en kosteneffectievere optie biedt om hun uitvindingen te beschermen en op de grote EU-markt te brengen.”
De leidende technische terreinen voor octrooiaanvragen bij het EOB vorig jaar waren digitale communicatie (waartoe technologieën behoren die verband houden met mobiele netwerken), medische technologie en computertechnologie . De sterkste groei van alle technologiegebieden in 2023 vond echter plaats in elektrische machines, apparaten en energie (+12,2% ten opzichte van 2022), waaronder uitvindingen vallen die verband houden met schone energietechnologieën, waaronder batterijen (+28%). Ook de octrooiactiviteit in de biotechnologie (+5,9%) bleef verder stijgen.