KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen alle drie stroomstoringen maximaal drie uur opvangen. Dit betekent dat de mobiele netwerken van de bedrijven bij stroomuitval twee tot drie uur in de lucht blijft.
Dit blijkt uit rondvraag van NU.nl bij de telecomproviders. “Zodra een mobiele zendmast uitvalt, neemt een andere zendmast in de omgeving die nog wel stroom heeft het over”, zegt een woordvoerder van KPN tegen de nieuwswebsite. “Of je nog kunt bellen, hangt ook af van het feit of de zendmasten in de omgeving nog stroom hebben.”
Externe stroomaansluiting
T-Mobile meldt te werken aan een vernieuwing van zijn mobiele netwerken. Alle zendmasten krijgen hierbij ook een externe stroomaansluiting. Hierop kan bij een stroomstoring een noodstroomaggregaat worden aangesloten. In de toekomst wil de provider ook noodstroom kunnen halen uit buurtbatterijen of elektrische auto’s. Zo moet stroomuitval langer kunnen worden opgevangen.
Ook bij telefooncentrales en datacenters, die eveneens van cruciaal belang zijn voor de beschikbaarheid van mobiele netwerken, zijn maatregelen genomen. “Datacenters en regionale centrales zijn voorzien van batterijen, een externe aansluiting en permanente generatoren”, meldt een woordvoerder van T-Mobile aan NU.nl. “Die kunnen automatisch en voor een onbepaalde tijd het netwerk van noodstroom voorzien.”
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “De beschikbaarheid van mobiele netwerken is van cruciaal belang en zorgt voor een goede bereikbaarheid en continuïteit van bedrijven. De maatregelen die telecomproviders nemen om ook bij stroomuitval hun mobiele netwerken in de lucht te houden zijn hiervoor een belangrijke voorwaarde. Zo krijgen bedrijven de tijd om de maatregelen te nemen die nodig zijn voor het minimaliseren van de impact op hun business. Bijvoorbeeld het oproepen van extra personeel of inlichten van klanten en partners die hinder ondervinden.”