Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Ten minste 370 bedrijven investeren in private 5G- of LTE-netwerken

12 aug 2021

Minstens 370 bedrijven wereldwijd investeren in particuliere mobiele netwerken op basis van LTE of 5G, of beschikken al over zo’n netwerk. Dat blijkt uit cijfers van de Global Mobile Suppliers Association (GSA). Een goede ontwikkeling gezien de bijdrage die dergelijke netwerken kunnen leveren aan onder meer innovatie en digitale transformatie.

Het getal omvat proef- en proefimplementaties, commerciële netwerklanceringen of investeringen in licenties die de inzet van particuliere LTE- of 5G-netwerken mogelijk maken. GSA heeft 45 landen/gebieden geïdentificeerd met private netwerkimplementaties op basis van LTE of 5G of waar 5G-geschikte private netwerkspectrumlicenties zijn toegewezen.

Het marktstatusrapport voor Private Mobile Networks stelt dat het tempo van de uitrol van 5G versnelt. Hoewel LTE nog steeds verantwoordelijk is voor de meerderheid van de implementaties van particuliere mobiele netwerken, groeit het marktaandeel van 5G. LTE wordt gebruikt in 64 procent van de geregistreerde particuliere mobiele netwerken, tegen 81 procent in oktober 2020. 5G wordt nu ingezet (of is gepland) in 44 procent van de particuliere mobiele netwerken, waaronder 8 procent zowel LTE als 5G inzetten.

Productie early adopter
De GSA stelt dat de sector productie een early adopter blijft van lokale particuliere mobiele netwerken. 79 geïdentificeerde bedrijven beschikken hier over geschikte licenties of zijn betrokken bij bekende pilots of implementaties van LAN’s of waarschijnlijke LAN’s (tegen 51 aan het begin van 2021). Mijnbouw volgt op de tweede plaats, terwijl havens ook actief lokale particuliere mobiele netwerken testen/implementeren.

Nutsbedrijven, politie/beveiliging/openbare veiligheid/defensie, communicatie/IT en het spoor zijn de grootste gebruikers van wide area private mobiele netwerken. Binnen productie is automotive een leider op het gebied van investeringen en adoptie in particuliere netwerken. De sector is goed voor meer dan een kwart (25,3%) van de 79 geïdentificeerde productiebedrijven die in het bezit zijn van geschikte licenties of betrokken zijn bij bekende pilots of implementaties.

Toenemende eisen
“De vraag naar particuliere mobiele netwerken op basis van LTE en in toenemende mate 5G wordt gedreven door de toenemende eisen op het gebied van data, beveiliging, digitalisering en zakelijke mobiliteit van moderne bedrijven en overheidsinstanties”, zegt Joe Barrett, voorzitter van de Global Mobile Suppliers Association. “Alle soorten organisaties combineren verbonden systemen met big data en analyses om operaties te transformeren, automatisering en efficiëntie te verhogen of nieuwe diensten aan hun gebruikers te leveren. Dankzij draadloze netwerken met LTE of 5G kunnen deze transformaties zelfs plaatsvinden in de meest dynamische, afgelegen of zeer veilige omgevingen, terwijl de schaalvoordelen worden geboden van een technologie die al wereldwijd is ingezet.”

GSA definieert een particulier mobiel netwerk als een op 3GPP gebaseerd 4G/LT-5G particulier mobiel netwerk dat uitsluitend is bedoeld voor gebruik door particuliere entiteiten zoals ondernemingen, industrieën of overheden, dat niet wordt aangeboden aan het grote publiek en gebruikmaakt van spectrum dat is gedefinieerd in 3GPP. Het bevat ook op 3GPP gebaseerd MulteFire en Future Railway Mobile Communication System (FRMCS).

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Particuliere mobiele netwerken op basis van LTE of 5G bieden interessante kansen voor bedrijven. Onder meer op het gebied van security, digitale transformatie en innovatie. Het is goed te zien dat spelers uit uiteenlopende sectoren inzetten op de uitrol van dergelijke particuliere netwerken. De leden van BTG vragen om deze ontwikkeling en via de BTG expertgroep Mission Critical en Indoordekking bundelen we de vraag en leggen deze bij de overheid en politiek neer. Het is van groot belang dat bedrijven wereldwijd de ontwikkeling stimuleren”

Gerelateerd nieuws