Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Teruglopend marktaandeel Europese cloudproviders toont belang GAIA-X

25 jan 2021

Hoewel de Europese cloudmarkt de afgelopen jaren flink is gegroeid, zijn Europese cloudproviders marktaandeel verloren aan internationale hyperscalers. Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Het teruglopende marktaandeel benadrukt het belang van het Europese cloudplatform GAIA-X.

De Europese cloudmarkt is sinds begin 2017 meer dan verdrievoudigd tot 5,9 miljard euro (of 6,9 miljard dollar) in het derde kwartaal van 2020. Europese serviceproviders breidde hun cloud uit en zagen hun inkomsten stijgen. Hun marktaandeel is tegelijkertijd gedaald van 26% naar minder dan 16%, wat vooral toe te schrijven is aan de populariteit van Amazon, Microsoft en Google. Deze drie wereldwijde cloudproviders vertegenwoordigen nu 66% van de regionale markt.

Groot deel van markt in handen van kleinere spelers
Het saldo van de Europese markt komt voor rekening van kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudproviders, die ook gestaag marktaandeel verliezen. Onder de Europese cloudproviders is Deutsche Telekom de leider die 2% van de markt vertegenwoordigt, gevolgd door OVHcloud.

Met inbegrip van de verwachte activiteiten in het vierde kwartaal, schat Synergy dat de Europese inkomsten uit cloudinfrastructuurdiensten (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privéclouddiensten) over het volledige jaar 2020  meer dan 23 miljard euro zullen bedragen. Dit is een stijging van 31% ten opzichte van 2019. IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor bijna 80% van de markt en ze groeien ook sneller dan het kleinere gehoste of beheerde privécloudsegment. Een van de hoogste groeicijfers is te zien in PaaS met database-, IoT- en analyseservices.

GAIA-X
“Europese cloudproviders proberen meer grip te krijgen op de markt door te focussen op klantsegmenten en use cases met strengere datasoevereiniteit en privacyvereisten. Dit heeft geleid tot het GAIA-X-initiatief, dat een poging is om het tij in de Europese cloudindustrie terug te keren”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. Dinsdale noemt de inzet van Europese providers prijzenswaardig, maar wijst op de grote omvang van Amerikaanse cloudproviders. Zo hebben de drie grote providers uit de Verenigde Staten (VS) 67 hyperscale datacenters in Europa en meer dan 150 Points of Presence (PoP’s). Overige Amerikaanse providers beschikken over nog eens 36 grote datacenters. De Europese kapitaaluitgaven (CAPEX) van deze partijen bedroeg in de afgelopen vier kwartalen in totaal 12 miljard euro, een stijging van 20% ten opzichte van de vier kwartalen daarvoor.

“De cijfers van Synergy Research Group laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is rondom het Europese cloudproject GAIA-X. Een Europees cloudplatform is van groot belang en maakt het bedrijfsleven, de overheid en onderzoeksinstellingen uit EU-lidstaten minder afhankelijk van grote cloudproviders van buiten de Europese Unie (EU). BTG ondersteunt dan ook het versterken van de Europese cloudservice GAIA-X. Onder meer via werkgroepen willen wij de Nederlandse inbreng in GAIA-X verstevigen”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

Gerelateerd nieuws