Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Tien dagen

28 mrt 2023

In een tijd waar ondernemers het toch al moeilijk hebben vanwege de hoge gas en elektriciteit problemen en daardoor sterk stijgende kosten, terwijl de consument de hand op de knip gaat houden vanwege een op handen zijnde recessie, maken Ransomware gangs veel slachtoffers. 

Voor een ondernemer kan het zomaar de doodsteek zijn. Er worden exorbitante bedragen ge-eist en als de ondernemer niet betaald is deze vaak heel veel zo niet alle data kwijt. 

Ondernemers staan dan al snel met de rug tegen de muur. Maar naast deze kosten en problemen ligt een bedrijf bij een ransomware aanval er gemiddeld een dag of 10 uit. 10 dagen waarin werknemers niet kunnen produceren, waarin geen facturen betaald kunnen worden en er ook geen inkomsten zijn. En een bedrijf krijgt dan ook nog te maken met het verlies van vertrouwen van zijn klanten en afnemers. Dan hebben we het nog niet gehad over mogelijke schadeclaims van bedrijven waar just in time delivery afspraken zijn gemaakt. 

Ransomware is dan ook al twee jaar met stip op 1 de grootste oorzaak van business disruptie. Bedrijven hebben dan ook geen andere keuze dan maatregelen te treffen om zich tegen ransomware aanvallen te beschermen.  

Maar hoe pak je dat dan aan? Waar begin je?  

Security vendors schieten als paddestoelen uit de grond en het is voor bedrijven haast onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. En als je dan kiest voor een oplossing moet deze ook bijgehouden worden. Er moet kennis zijn van de producten om deze in een steeds sneller veranderende wereld mee te laten veranderen. 

Ransomware bendes hebben ongelimiteerde middelen en heel veel kennis die het gemiddelde bedrijf niet in huis heeft. En toch zullen ze mee moeten want niets doen is geen optie meer. 

In 2023 zal extended detection en threat intel een steeds belangrijkere rol gaan vervullen en zal ook de overheid daaraan bij moeten gaan dragen zodat bedrijven de juiste informatie krijgen om mee te bewegen in deze wereld. 

 

deze column is geschreven door Erik Westhovens. Hij is Global Cyber Security Enterprise Architect bij A.S. Watson Group en co-founder van Ransomwared. Hij is, kortom, een Nederlandse IT-specialist met veel kennis van cybersecurity en ransomware. In Nederland en omstreken behoort hij tot de top van cybersecurity-specialisten.

Gerelateerd nieuws