TNO is er samen met partners in geslaagd tijdens een veldproef een optische lasercommunicatieverbinding over 10 km tot stand te brengen. De verbinding kwam tot stand tussen de KNMI-testlocatie bij Lopik en de Gerbrandytoren in IJsselstein. TNO meldt dat de technologie schaalbaar is tot een eindproduct met een snelheid van een terabit per seconde.
Bij laser-satellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van satellieten, die informatie via onzichtbare lichtsignalen naar aarde versturen. De technologie maakt onder meer snellere, goedkopere en veiligere dataoverdracht mogelijk dan via de radiofrequenties die hiervoor momenteel wereldwijd gebruikt worden.
Stabiele optische datalink tot stand gebracht
TNO is er samen met partners in geslaagd voor het eerst in realistische omstandigheden een stabiele optische datalink tot stand te brengen die compatibel is met bestaande radiofrequentie-infrastructuur. TNO spreekt van een belangrijke stap in de ontwikkeling van commerciële optische grondstations en het verbeteren van veilige en snellere breedbandverbindingen in Nederland en Europa.
Laser-satellietcommunicatie kan uitkomst bieden voor de groeiende hoeveelheid data die we versturen. Onder meer technologische ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s, social media met meer video en het Internet of Things zorgen voor een stijgende vraag naar meer data. Aan deze vraag kan met het huidige radiofrequentiespectrum niet worden voldaan. Niet alleen is het te beperkt wat betreft datadoorvoer, ook maken er veel mensen gebruik van. Dit kan tot schaarste en storingen leiden.
Diverse toepassingen
TNO wijst op diverse toepassingen voor laser-satellietcommunicatie. Denk daarbij aan veiliger internetbankieren, zelfrijdende auto’s en zowel snel als goed internet in vliegtuigen en op offshore platforms. Ook kan de technologie helpen bij het bieden van connectiviteit voor zowel bedrijven, consumenten als overheden in landelijke dunbevolkte gebieden. De technologie kan ook interessant zijn voor defensiedoeleinden, aangezien het veiligere communicatie mogelijk maakt voor militaire tijdens missies.
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “De hoeveelheid data die dagelijks wordt verstuurd groeit hard, onder meer door de toenemende digitalisering en de stijgende focus op video. Innovatieve verbindingen die snellere dataoverdracht mogelijk maken vormen een antwoord op deze ontwikkeling. De optische lasercommunicatieverbinding die door TNO samen met partners tot stand is gebracht is dan ook een belangrijke ontwikkeling. TNO meldt dat de technologie schaalbaar is tot een eindproduct met een snelheid van een terabit per seconde, wat fors hoger is dan huidige verbindingen. BTG feliciteert TNO en zijn partners dan ook met deze ontwikkeling.”
Meer informatie is hier beschikbaar.