Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Twintig procent van Europees herstelfonds gericht op digitaal

18 sep 2020

Twintig procent van het Europese herstelfonds NextGenerationEU van 750 miljard euro is gericht op digitale zaken. Dit maakt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bekend in haar State of the Union-speech. Von der Leyen kondigt onder meer investeringen in digitale infrastructuur en supercomputers aan.

Het herstelfonds bevat in totaal 750 miljard euro, wat de EU leent op de kapitaalmarkten. Alle EU-lidstaten staan gezamenlijk garant voor deze leningen. Von der Leyen maakte onder meer bekend dat twintig procent van dit herstelfonds is gericht op digitaal. De focus ligt hierbij op digitale infrastructuur en het leveren van snel internet aan gebruikers in landelijke gebieden.

Supercomputers
Ook investeert de Europese Unie in supercomputers. Von der Leyen kondigt een investering van 8 miljard euro aan in de volgende generatie supercomputers op basis van Europese technologie. De Europese Commissie wil ook dat de Europese industrie een eigen microprocessor gaat ontwikkelen. Deze microprocessor moet de Europese Unie (EU) in staat stellen de groeiende datavolumes energie-efficiënt en veilig te gebruiken.

De voorzitter van de Europese Commissie verwijst in haar state of the union-speech kort naar het Europese cloudproject GaiaX. Een dataeconomie kan volgens Von der Leyen een krachtige motor zijn voor innovatie en banen. “We moeten deze data daarom veiligstellen voor Europa en breed beschikbaar maken. We hebben algemene dataplekken nodig, bijvoorbeeld in de energie- of zorgsector. Dit ondersteunt innovatie-ecosystemen waarbinnen universiteiten, bedrijven en onderzoekers toegang krijgen tot en samenwerken aan data”, aldus Von der Leyen. “Dit is de reden dat wij een Europese cloud bouwen als onderdeel van NextGenerationEU – op basis van GaiaX.”

De State of the Union-speech van Von der Leyen is hier te vinden.

Gerelateerd nieuws