Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De wereld is rechtstreeks met elkaar verbonden via mobiele netwerken en Wi-Fi, en wordt in het komende 6G-netwerk verbonden met radartechnologie. De ingebouwde radar- en communicatietechnologieën zijn niet alleen in staat om de essentiële functies en activiteiten van mensen in te schatten. Deze technologie faciliteert ook op afstand gestuurde gezondheidsmonitoring. Dit is cruciaal voor een tijdig en effectief ziektebeheer. Het nieuwe UT-project SMARTTEST combineert geavanceerde draadloze technologieën en radiosignaalverwerking met biomedische signaalanalyse en gezondheidsmonitoring. Het doel is om de efficiëntie van op maat gemaakte gezondheidszorg te optimaliseren.
SMARTTEST is gelieerd aan de bekende Maria Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Coordinators’ Information Day. De Europese Commissie en het Europees Onderzoeksuitvoerend Agentschap (REA) organiseren deze dag. SMARTTEST is een innovatief project onder leiding van Dr. Yang Miao van de Universiteit Twente en faciliteert elf onderzoeksprojecten voor promovendi binnen het gevestigde Europees Doctoraal Netwerk voor veerkrachtige remote gezondheidszorg, dat gebruikmaakt van intelligente sensor- en communicatietechnologieën.
De huidige gezondheidszorgsystemen, zowel in de EU als wereldwijd, zijn vooral afhankelijk van de capaciteit van mensen om zelf symptomen te volgen en de interventie door zorgprofessionals te initiëren. Het bestaande gezondheidszorgsysteem functioneert reactief, maar niet preventief in het beheer van ziekten en vormt een hindernis voor kwetsbare groepen. Dit resulteert in aanzienlijke zorgkosten, een verminderde levenskwaliteit en in bepaalde situaties hogere morbiditeits- en mortaliteitscijfers. De snel evoluerende geïntegreerde sensor- en communicatietechnologieën (ISAC), een eigenschap van 6G, creëren een uitstekende mogelijkheid om gezondheidsmonitoring van afstand mogelijk te maken op een contactloze en daardoor continue manier.
SMARTTEST brengt wereldwijd deskundigen samen uit Enschede, Leuven, Milaan, Rome, Utrecht, Ostrava Poruba en Padua om een doctoraal netwerk op te zetten. Dit project heeft als doel een toekomstige generatie ingenieurs te vormen die in staat zijn om geavanceerde draadloze technologieën, radiosignaalverwerking, biomedische signaalanalyse en gezondheidsmonitoring te integreren. Deze ingenieurs ontwerpen sensor- en communicatiesystemen, evenals algoritmen voor contactloze, continue en proactieve afstandsgezondheidsmonitoring.