Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Veel geld voor medische AI-onderzoeken

23 sep 2021

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat het grote AI-consortium ROBUST financieren. Dat consortium gaat met in totaal ruim 95 miljoen euro de komende tien jaar onderzoek uitvoeren naar betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI), met name in de gezondheidszorg.

ROBUST is een groot publiek-privaat programma van 54 partners (21 kennisinstellingen, waaronder vier hogescholen, plus 23 bedrijven en tien maatschappelijke organisaties) waarbij de ontwikkeling en toepassing van AI wordt onderzocht in uiteenlopende terreinen als de energiesector, de spoorwegen, de media, hightech industrie en de gezondheidszorg. Vooral de gezondheidszorg is met acht van in totaal zeventien AI-labs sterk vertegenwoordigd in het consortium.

Nieuwe AI-toepassingen
Het Nijmeegse Radboudumc is één van de betrokken partners. Van de acht medische AI-labs leidt het er vijf. Eén ervan is het Thira-lab dat het Radboudumc samen met Thirona en Delft Imaging heeft opgericht. Bram van Ginneken, hoogleraar AI in het Radboudumc: “We gaan daar met tien promovendi nieuwe AI-toepassingen bouwen, voor longziekten maar ook om bijvoorbeeld zwangerschapsecho’s in ontwikkelingslanden mogelijk te maken.”

Een ander lab is AI for Health. Een van de nieuwe partners binnen dit lab wordt Verily, een onderdeel van Google. “Samen gaan we onderzoeken hoe we AI kunnen gebruiken voor meer kennis van en een betere zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson”, aldus Van Ginneken.

Onderdeel van het project is ook dat de afdeling Cardiologie van het Radboudumc, samen met het technologiebedrijf Abbott, AI voor optische coherentietomografie (OCT) gaat onderzoeken. Van Ginneken: “Het is een vrij nieuwe techniek om de kransslagaders van het hart veel beter in beeld te brengen. Maar het levert bergen met data op. Met AI willen we voorspellen welke patiënten veel risico lopen op een nieuw infarct zodat deze groep extra medicatie kan krijgen. Met Siemens Healthineers gaan we onderzoeken hoe MRI-beelden nog slimmer zijn te gebruiken, hoe we er nog meer informatie uit kunnen halen met AI.”

“De potentie van AI is enorm, in heel veel sectoren”, zegt Petra Claessen, CEO van BTG en TGG. “De medische wereld is absoluut geen uitzondering. Sterker nog: de mogelijke toepassingen daarin zijn eindeloos en kunnen bijdragen aan een betere en meer efficiënte zorg. Onderzoeksinitiatieven zoals deze stemmen mij dan ook zeer tevreden. Met BTG en TGG sluiten wij graag aan om onze kennis en ons netwerk te delen.”

Gerelateerd nieuws