Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Veiling 5G-licenties start op 29 juni

28 mei 2020

De aangekondigde veiling van 5G-licenties gaat op 29 juni van start. Dit heeft het Agentschap Telecom bekendgemaakt. Tijdens deze veiling worden meerdere frequenties voor mobiele communicatie, waaronder die voor 5G, verdeeld.

Voor de veiling zijn in ieder geval de drie grote mobiele aanbieders, KPN, Vodafone en T-Mobile, aangenomen. De afgelopen periode heeft het Agentschap Telecom de aanvragen van marktpartijen beoordeeld en aan de aanvragers bekend gemaakt of ze wel of niet zijn toegelaten. Ter voorbereiding op de veiling worden deelnemers optimaal gefaciliteerd als het gaat om kennis van en ervaring met de digitale veiling-methodiek. Naar verwachting worden de vergunningen in de zomerperiode verstrekt.

Verschillende frequenties

Met de veiling van daarvoor benodigde frequenties, speciaal die in de 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz, wordt ruimte beschikbaar gemaakt om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. Tegelijkertijd wordt hiermee volgens het Agentschap Telecom een solide basis gelegd voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit. Een deel van de nu te veilen frequentieruimte is geschikt voor 5G.

Veiling

Bij de veiling, die via een elektronisch veilingsysteem plaatsvindt, worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Hierdoor heeft Nederland ook in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie. Deze zogeheten concurrentie-borging op de telecommarkt zorgt ook in de toekomst voor voldoende kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Na afloop van de veiling worden de winnende partijen en biedingen bekend gemaakt.

Gerelateerd nieuws