Gisteren is de veiling van frequenties voor snelle openbare mobiele communicatie middels de 3,5 GHz-band gestart. Deze band is essentieel voor de verdere uitrol van 5G-technologie in Nederland. De veiling wordt georganiseerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). RDI rekent op een looptijd van enkele weken, voordat het resultaat van de veiling bekend zal zijn.
Petra Claessen, Voorzitter BTG: “Goed dat deze veiling nu plaatsvindt, We lopen in Europa achterop met de komst van 5G via de 3,5 GHz-band. Die achterstand moeten we snel inlopen, wil Nederland zijn toonaangevende rol in de technologie in de toekomst vast willen houden. Diensten als augmented en virtual reality kunnen niet tot ontwikkeling komen zonder de komst van dit snel 5G. BTG is via onze Consultatierondes nauw betrokken geweest bij de komst van 5G. Ook nu is BTG actief betrokken via de consultatieronde in onze achterban voor de 3,5GHz-band. En voor onze leden is 5G, met name private 5G, een belangrijke verbetering van hun connectiviteit. We zien de uitkomst met grote belangstelling tegemoet.”
Opzet veiling
De 3,5GHz-band biedt volgens de overheid ruimte voor ’ten minste drie telecombedrijven. De 3,5GHz-band, die loopt van 3400 tot 3800MHz, wordt daarvoor opgedeeld in drie stukken van 60MHz en twaalf stukken van 10MHz, die individueel geveild gaan worden. Er worden ook twee blokken van 50MHz gereserveerd voor private netwerken van lokale gebruikers.
Bedrijven mogen na de veiling maximaal veertig procent van de beschikbare frequentieruimte in bezit krijgen, om voldoende ruimte over te laten voor concurrentie op de telecommarkt.
Grote behoefte
Bedrijven en consumenten vragen steeds meer om snelle en betrouwbare mobiele verbindingen. Met 5G kunnen zij rekenen op hogere datasnelheden, meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen. De 3,5 GHz-band is een van de belangrijkste banden voor deze technologie en vanuit Europa aangewezen voor 5G.
De veiling vindt elektronisch plaats en bevat maatregelen om te voorkomen dat één partij meer dan 40% van de beschikbare frequenties in handen krijgt, wat overeenkomt met 120 MHz. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie in Nederland zullen zijn.
Na de veiling worden de winnende partijen en biedingen bekendgemaakt. De RDI publiceert binnen een week na afloop van de veiling een overzicht van alle biedingen die tijdens de veiling door de bieders zijn ingediend. De licenties die worden vergund, zijn geldig tot en met 31 december 2040.
Met deze nieuwe frequenties kan Nederland verder werken aan een betrouwbare en snellere mobiele infrastructuur. De verwachting is dat de geveilde frequenties deze zomer na uitgifte van de vergunningen in gebruik worden genomen.