Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het onlangs gehouden Almere Tech Talks Event gaf een goed beeld van de innovatiekracht van de gemeente Almere. Het inspireerde de deelnemers tot toekomstige nieuwe samenwerkingen. Aan de virtuele meeting namen met name bestuurders van technologische ondernemers uit Almere deel, maar ook strategische partners zoals Amsterdam Smart City en BTG en de programmamanagers van de verschillende programma’s binnen Almere, waaronder Brian Benjamin over de ‘Digitale Stad Almere’, Serge Hollander over de Floriade 2022 en Ellen van Poorten over de focus op de aansluiting van de arbeidsmarkt bij deze ICT & Tech sector.
Na een aftrap door Danny Frietman (voorzitter en kwartiermaker van het ICT & Tech Cluster Gemeente Almere), opende wethouder Maaike Veeningen de sessie en gaf het belang aan van samenwerking en investering in dit ICT cluster. Vervolgens gaven verschillende mensen vanuit de gemeente een inkijkje in interessante projecten die lopen. Dat begon bij Digitale Stad Almere. Almere ontwikkelt zich als stad en groeit hard. Er is technologische innovatie nodig om de groei van de stad, te midden van alle innovaties, in goede banen te leiden. Almere wil een proeftuin zijn voor allerlei nieuwe technologieën en de ontwikkeling van de volgende generatie van publieke en private dienstverlening. De ontwikkeling van het ICT& Tech cluster is hierin een speerpunt binnen de Economische agenda van de gemeente.
Interessante projecten
Daarna ging het over de Floriade die in 2022 in Almere wordt gehouden. Het thema is ‘Growing Green Cities’. Almere wil dan innovaties tonen die daarna behouden blijven voor de gemeente. Het moet een living lab worden voor de Nederlandse land- en tuinbouw, maar ook een plek waar Almere de groene, duurzame stad van de toekomst toont. Dat is nu relevanter dan ooit, onder andere door corona.
Het volgende onderwerp was de datacenter strategie. In samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam (MRA) speelt er veel op dat gebied. Almere-Zeewolde blijkt geschikt als een nieuw datacenter-cluster, en dat biedt kansen voor de regio. Wel moeten er strenge vestigingsvoorwaarden komen op het gebied van energie en duurzaamheid en het inpassen van de datacenters in het landschap. Het volgende topic was ICT Fieldlab, een regionaal om-, her- en bijscholingscentrum op ICT-gebied dat in Almere gaat komen. Onder andere om jongeren richting de ICT en techsector te helpen en ze daarmee meer arbeidskansen te geven. Maar ook om andere werknemers om te scholen. Om de beeldvorming rond ICT-beroepen te verbeteren is Almere de samenwerking aangegaan met TekkieWorden. Almeerse ICT-bedrijven krijgen op een platform, dat in november live gaat, de kans om zich te presenteren. Tot slot was er aandacht voor het actieprogramma voor startups en scale-ups. Het landschap is in kaart gebracht en er is aandacht rond het programma gecreëerd. Er moet een ecosysteem komen, met bijbehorende events, zoals een Almeerse editie van de KvK Business Challenge.
Kansen
Na de presentaties stelden deelnemende partners zoals BTG/TGG en Amsterdam Smart City zichzelf voor, net zoals Almeerse tech-ondernemers zoals Voiceworks, Red Data, Datacenter Almere en Pixelthis. Zij benadrukten hoe de besproken onderwerpen kansen bieden op allerlei mooie samenwerkingen. Juist nu, tijdens de coronacrisis, blijkt het belang van technologie, zo kwam in meerdere van de presentaties terug. Almere heeft op dat gebied allerlei goede wegen ingeslagen.