Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De digitale risico’s voor gemeenten groeien. Hoewel gemeenten al veel doen om hun informatie adequaat te beschermen, moet er volgens een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meer gebeuren om gelijke tred te houden met de dreiging.
In het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 waarschuwt de Informatiebeveiligingdienst (IBD) onder meer voor drie soorten dreigingen die opvallen sinds het vorige dreigingsbeeld, dat twee jaar geleden is uitgebracht. Het gaat daarbij om:
Meer ransomware met destructievere gevolgen
Steeds meer en ernstigere kwetsbaarheden in software
Gevaren in ketens blijven steeds meer uit het zicht
Aantal ransomware-aanvallen stijgt snel
Zo neemt het aantal ransomware-aanvallen snel toe. Ook zijn aanvallen steeds professioneler, waarschuwt de IBD. Ook waarschuwt de dienst voor steeds meer en ernstigere fouten in software, iets waarop cybercriminelen kunnen inspelen. Bijvoorbeeld om toegang te verkrijgen tot gemeentelijke systemen.
De IBD erkent dat gemeenten informatiebeveiliging belangrijk vinden en continu stappen zetten om hun beveiliging te verbeteren. Desondanks is er meer nodig om gelijke tred te houden met de dreiging, waarschuwt de dienst. Denk daarbij aan samenwerking met externe partijen, zoals organisaties die uitkeringen verstrekken of belastingen innen. Hierbij is meer aandacht nodig voor informatiebeveiliging en privacy.
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Cybercriminelen zitten niet stil en ontwikkelen continu nieuwe cyberaanvallen, tactieken en tools. Ook gemeenten moeten blijven innoveren om bij te blijven bij de groeiende digitale risico’s. Het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 van de Informatiebeveiligingdienst van de VNG helpt hierbij. Zo blijkt uit het rapport onder meer dat de hoeveelheid ransomware-aanvallen in een hoog tempo stijgt.”
Meer informatie is hier beschikbaar.