Critical Communications Week is één van de belangrijkste evenemente in de wereld van critical communications. Antoine van der Sijs van Strict was afgelopen maand ter plekke en schreef voor BTG een verslag. Op de bijeenkomst 30 november van de BTG Expertgroep Kritisch Mobiele Breedband Gebruikers geeft hij een uitgebreide presentatie over het event.
De CCW wordt door TCCA (The Critical Communications Association) jaarlijks georganiseerd. In deze organisatie zijn leveranciers en gebruikers van missie kritische communicatie oplossingen vertegenwoordigd. BTG is lid van de TCCA.
De Critical Communications World in Madrid was dit jaar van 3-5 November. De locatie Madrid was eigenlijk bedoeld voor het afgelopen jaar echter door Corona was de CWW het afgelopen jaar alleen in een online versie doorgegaan. Corona heeft er ook voor gezorgd dat de bijeenkomst in Madrid naar november geschoven is. In 2019 was de laatste CCW als fysiek evenement gehouden in Kuala Lumpur in Maleisië.
Opvallend
De gebruikers oftewel de vraag kant van de markt ontmoet hier de aanbod zijde. Voor het eerst was dit keer er een zogenaamd Government Authorities Global Village ingericht ,waar 11 landen aan deel namen, waaronder Nederland. Het ministerie van Justitie en Veiligheid was namens de Nederlandse overheid aanwezig en was ook op de beurs met een delegatie.
Het evenement kende zowel een fysieke beurs in de IFEMA in Madrid als ook een master class en conferentie programma. De masterclass en conferentie was op verschillende podia in de IFEMA Madrid maar ook online te volgen. De omvang van de beurs en het aantal deelnemers was beperkter dan in andere jaren. Covid heeft een aantal partijen toch doen besluiten om van deelname af te zien.
Naast de gebruikersvertegenwoordiging waren er leveranciers aanwezig van smal bandige (zoals Teltronic, Dam) en breedbandige (zoals Ericsson, Nokia, Athonet e.d.) netwerken; leveranciers van missie kritische applicaties (Streamwide, Tassta, Nemergent e.d.); device leveranciers (Bittium e.d.); leveranciers van geïntegreerde oplossing (Motorola, Airbus, Leonardo e.d.).
De missie kritische communicatie markt komt in beweging en gaat migreren van smalbandige naar breedbandige oplossingen. In de smalbandige markt zijn TETRA, P25, TETRAPOL en DMR de standaarden. In de breedbandmarkt is 3GPP de standaard. De breedbandmarkt is gewend aan open standaarden tot op component niveau waarbij van netwerken ook de interface vlakken van netwerk naar applicaties is gestandaardiseerd. Open standaarden biedt de mogelijkheid om ecosystemen te ontwikkelen en voor gebruikers de mogelijkheid om vrije leverancierskeuzes te maken. De MCX standaard van 3GPP wordt door steeds meer leveranciers ondersteund en er komt nu een ecosysteem tot ontwikkeling in de markt.
Op device gebied is er in de smalbandige markt zoals DMR en TETRA nog steeds ontwikkeling, nieuwe devices met nieuwe functies waren er op de CCW. Zo heeft voorbeeld Motorola een nieuwe TETRA portofoon uitgebracht met wifi en bluetooth, wifi voor het distribueren van o.a .software upgrades en bluetooth om te communiceren met accessoires en apps op een smartphone, zodat de portofoon vanaf een smartphone bediend kan worden.
Daarnaast is er een trend te zien van dual mode devices die zowel smalbandige technologie als breedband ondersteunen. Hytera, Airbus en Motorola hebben dergelijke devices ontwikkelt. In migratie trajecten zouden deze devices een rol kunnen spelen. De vraag is of dit de weg is naar de toekomst. Er zijn ook devices die alleen 4G of 5G breedband technologie ondersteunen. Deze devices zijn er vanuit de massa markt maar ook specifiek ontwikkelt voor een specifieke toepassen. Voor de specifieke toepassingen (ruggedized, voertuig device etc.) wordt vrijwel altijd Android gebruikt als mobiel operating systeem.
De partijen die ontbraken op de CCW waren de Mobiele Netwerk Operators. Telefonica was wel aanwezig met presentaties en het delen van ervaringen. MNO’s waren niet aanwezig op de beurs met proposities. Op de CCW van 2019 was Huawei zeer nadrukkelijk aanwezig. In 2021 waren ze echter een van de grote afwezigen.
Integrator
In missie kritische omgevingen is er altijd een integratorrol. Of het nu gaat om het integreren van devices, netwerken en applicaties of meldkameromgevingen met spraak, data en video toepassingen, de integratorrol zorgt er voor dat de keten van onderdelen uiteindelijk werkende oplossingen worden voor de gebruikers in het veld en op de meldkamer. Door de toename van technologieën en applicaties, door wijzigingen in de manier van werken is flexibiliteit in het integreren van oplossingen voor de toekomst essentieel. In missie kritische processen zullen artificial intelligence technieken ingezet worden om de processen te optimaliseren. Het aantal integratie specialisten in de missie kritische markt dat oude en nieuw technologie kan integreren is nog beperkt. Gebruikersorganisaties worden hierdoor op dit moment in veel gevallen gedwongen om deze rol zelf in te vullen, met wisselend succes. Andere gebruikers kiezen voor een suite oplossing van één leverancier, waarbij de integratie door deze leverancier wordt opgelost. Ze komen dan tot de conclusie dat deze afhankelijkheid ook niet gewenst is. Het gebruiken van open standaarden tussen applicatie, netwerken en devices is een goede manier om integratie vraagstukken en potentiele knelpunten ook in de toekomst voor te zijn. De ontwikkeling van een voldoende groot ecosysteem voor critical communication is hierbij essentieel.
Nederlandse vertegenwoordiging
Naast de Nederlandse overheid was er het Nederlandse bedrijf Lyfo op de beurs. Lyfo heeft een oplossing ontwikkelt waarbij het met één SIM kaart mogelijk is om het best presterende mobiele breedband netwerk te selecteren om tot een optimale performance te komen van connectiviteit. Hiermee kan met een standaard device met aangepaste Android software al snel een eerste stap gezet worden in een hogere beschikbaarheid van een kwalitatief goede mobiele data verbinding.