Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

VS en EU gaan overleggen over digitale onderwerpen

29 sep 2021

De VS en de Europese Unie willen digitale onderwerpen zoals chiptekorten, kunstmatige intelligentie (AI) en technische concurrentiekwesties bespreken tijdens de eerste vergadering van de Trade and Tech Council (TTC) deze week. Dat melden hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan Reuters. Zowel de VS als de EU wensen een uniforme aanpak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Handel Gina Raimondo, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai en EU-handelschef Valdis Dombrovskis zullen samen met de Europese commissaris voor Mededinging – Margrethe Vestager – aanwezig zijn. Afgelopen zondag stelden de handels- en digitale leiders van de EU dat de TTC Europa meer slagkracht moet geven en normen en regels moet vaststellen.

EU-functionarissen stellen dat de Amerikaanse bewindslieden en andere vertegenwoordigers met hun Europese tegenhangers in gesprek zijn over kwesties en aanbevelingen die zij hebben rond de Digital Markets Act en de Digital Services Act – wetgevingsvoorstellen van de Europese Unie die een kader bieden voor het reguleren van de technologiesector.

Gedeelde belangen
Verschillende brancheorganisaties in Washington laten weten dat de technologiesector niet wil dat de VS de Europese benadering van digitale regelgeving overneemt. “Het risico is dat de EU de VS onder druk zal zetten om hun regelgeving met de EU te harmoniseren door voor een aanpak te kiezen die de leidende Amerikaanse technologiebedrijven tegenwerkt”, aldus Robert Atkinson, voorzitter van de Information Technology & Innovation Foundation, een technische denktank in Washington. “Dat zouden we niet moeten doen, en dat is ook niet nodig. Onze belangen liggen op één lijn en zijn compatibel, vooral als het om China gaat.”

Het verminderen van een ernstig chiptekort dat bedrijven als Amerikaanse autofabrikanten heeft geschaad, moet een prioriteit zijn voor de TTC, menen betrokken Amerikaanse functionarissen. De ontwikkeling en implementatie van AI die de privacybescherming verbetert, wordt ook bekeken. Er komt ook een gezamenlijk onderzoek naar de invloed van de technologie op de wereldhandel.

Samenwerkingsinitiatieven
“De digitale wereld houdt niet op de bij de grenzen van een land”, zegt Petra Claessen, CEO van BTG en TGG. “Daarom zijn internationale samenwerkingsinitiatieven heel belangrijk. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld het versterken van de Europese cloudservice GAIA-X. Een initiatief zoals deze TTC kan ook veel toevoegen, als het goed wordt aangepakt. Als de VS en de EU hun regelgeving beter op elkaar afstemmen biedt dat veel voordelen, onder andere voor bedrijven die in beide regio’s actief zijn.”

Gerelateerd nieuws