Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Wat kan ik met Private 5G in mijn bedrijfsomgeving?

11 jul 2024

We staan aan de vooravond van belangrijke 5G-ontwikkelingen. Organisaties kunnen vanaf nu private 5G-netwerk aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein geavanceerde mobiele toepassingen kunnen gebruiken. Hét moment om goed na te denken over de mogelijkheden van 5G voor uw organisatie. Hoe kunnen de voordelen van een 5G private mobile network met meer bandbreedte, grotere betrouwbaarheid en minder latency worden benut? Hoogste tijd om alvast use cases te ontwikkelen en voorbereidingen in het netwerk te treffen, aldus Otto van den Wijngaard, Manager Business Development en Innovatie bij Axians. 

De komst van de vijfde generatie mobiele technologie is niet alleen goed nieuws voor het publieke mobiele netwerk. Ook private mobile networks (PMN) binnen de zorg, logistiek, transport of industriële omgevingen profiteren hiervan. In omgevingen waar betrouwbare draadloze verbindingen cruciaal zijn, is 5G nog weer sneller en geavanceerder. Het netwerk ondersteunt meer apparaten, sensoren en services voor gebruikersgroepen. Bovendien is de communicatie bijna real-time.  

100% connectiviteit   

5G-communicatie waarborgt optimale verbindingen voor specifieke klantomgevingen. Dit kan gaan om mission critical omgevingen zoals ziekenhuizen, waar 100% connectiviteit letterlijk van levensbelang is voor medische toepassingen en zusteroproepsystemen. De 5G-technologie maakt het mogelijk verschillende gebruikersgroepen met één netwerk te ondersteunen. Door verschillende apparaten, systemen en sensoren op een netwerk te combineren, zijn minder resources en beheer nodig. Dit is ook effectief binnen business critical netwerken, zoals een containerterminal met autonome voertuigen, een productielocatie met verbonden machines en/of medewerkers met smartphones of tablets. Hier zijn betrouwbare verbindingen cruciaal omdat een storing productie- en omzetverlies betekent.  

Use cases maken 

De voordelen van 5G zijn evident. Daarom is het verstandig nu al goed na te denken over hoe deze technologie een organisatie verder kan helpen. Als systems integrator helpt Axians de juiste keuzes te maken. Een private mobile network is altijd gebaseerd op de specifieke behoeften binnen de organisatie en de karakteristieken van de locatie. Het is belangrijk goed te inventariseren wat voor data over het netwerk gaat, bijvoorbeeld spraak of sensordata. De specifieke toepassingen worden vastgelegd in use cases.  

Onze hele organisatie is erop ingericht. Van radiodesign tot onderhoud en beheer. We zijn samen met deze techniek opgegroeid en volwassen geworden en kunnen daarbij de garantie bieden, van radiodesign tot implementatie, beheer en onderhoud. We hebben de hele keten in huis; van radiodesign tot implementatie, onderhoud en beheer. Maar als system integrator ook het aansluitende portfolio van networking, datacenters, data-analytics, cybersecurity, business applicaties en werkplekken. 

Een extra voordeel is dat Axians samenwerkt en ervaringen kan uitwisselen met buitenlandse vestigingen, die soms al meer ervaring hebben met private 5G omgevingen, omdat frequenties hier al eerder beschikbaar waren.   

Scenario’s ontwikkelen 

Het is nu een goed moment om de organisatie voor te bereiden. Wat zijn de use cases en wat betekent dit voor het huidige netwerk? Zo sorteer je voor op je eigen geavanceerd private mobile netwerk. De specialisten van Axians staan klaar om de beste scenario’s te ontwikkelen. Met enkele decennia aan ervaring in missie- en bedrijfskritische communicatie, gekoppeld aan een as-a servicemodel dat een abonnement op innovatie biedt, is managed serviceprovider en system integrator Axians helemaal voorbereid op de komst van private 5G.  

De voordelen van (private)5G 

  • 5G biedt meer bandbreedte, grotere betrouwbaarheid en minder latency;  
  • 5G ondersteunt meer apparatuur en gebruikers met minder beheer;  
  • Start vandaag nog met het maken van 5G use cases. 

Het netwerk van de toekomst  

We zijn allemaal vertrouwd met WiFi en het publieke 4G-/5G-netwerk, de derde draadloze variant voor connectiviteit voor spraak en data bieden private netwerken, die zich met name richten op missie- en businesskritische communicatie. Wanneer is welke toepassing relevant? We vragen het Marketing Manager Sebnem Unal van Axians. 

“Het WiFi-netwerk is toegankelijk voor het grote publiek”, stelt Unal. “Vaak kiezen organisaties die hoge eisen stellen aan betrouwbaarheid, veiligheid en flexibiliteit voor een private mobile network. Dit draadloos privé-communicatienetwerk is specifiek opgezet voor gebruik binnen een bepaalde organisatie of locatie. Het wordt veelal gebruikt in omgevingen waar lokale datacommunicatie noodzakelijk is, bijvoorbeeld op een fabrieks- of haventerrein, in een ziekenhuis of warehouse. Om gebruik te kunnen maken van een private mobile network is een eigen simkaart nodig.”  

“Een private mobile network leent zich uitstekend om bedrijfs- en missie kritische communicatie in eigen hand te houden,” geeft Unal aan. “In ziekenhuizen en verzorgingshuizen kan bijvoorbeeld een WiFi- of operator storing levensgevaarlijke situaties opleveren en als zelfrijdende voertuigen in het havengebied of een dc stil komen te staan, ligt daarmee een volledige inkomstenstroom stil.” 

“Bedenk voor het aanleggen van een netwerk goed wat je ermee wilt bereiken en wat voor je organisatie belangrijk is”, besluit Unal. “Een WiFi-netwerk en een private mobile network zijn complementair aan elkaar. Als van beide de functionaliteiten goed worden gebruikt voor de juiste doeleinden, kunnen ze elkaar versterken. Daar ligt de toekomst. Zo kan vanuit een ziekenhuisbed prima Netflix worden gekeken op WiFi, maar is het veiliger om alarmeringen van patiënten via een private mobile network te laten lopen. De kracht van Axians is dat we beide portfolio’s in huis hebben.” 

Key points voor optimale draadloze communicatie 

Bedenk goed waarvoor je het communicatienetwerk nodig hebt; 

WiFi en een private mobile network zijn complementair aan elkaar; 

Laat je bijstaan door de juiste ICT-partner. 

 

Gerelateerd nieuws