Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Wereldwijde IT-uitgaven groeien in 2024 met 6,8 procent

5 feb 2024

De wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2024 naar verwachting in totaal $5 biljoen bedragen, een stijging van 6,8% ten opzichte van 2023, volgens de laatste voorspelling van Gartner, Inc. Dit is lager dan de voorspelling van 8% groei in het voorgaande kwartaal. Hoewel generatieve AI (GenAI) in 2023 een grote hype kende , zal dit de groei van de IT-uitgaven op de korte termijn niet significant veranderen.

“Hoewel GenAI alles zal veranderen, zal het geen significante impact hebben op de IT-uitgaven, vergelijkbaar met IoT, blockchain en andere grote trends die we hebben meegemaakt”, zegt John-David Lovelock , Distinguished VP Analyst bij Gartner. “2024 zal het jaar zijn waarin organisaties daadwerkelijk investeren in de planning voor het gebruik van GenAI, maar de IT-uitgaven zullen worden aangedreven door meer traditionele krachten, zoals winstgevendheid en arbeid, en worden meegesleurd door een aanhoudende golf van veranderingsmoeheid.”
IT-diensten worden het grootste segment van de IT-uitgaven in 2024.
IT-diensten zullen in 2024 een groei blijven vertonen en voor het eerst het grootste segment van de IT-uitgaven worden. De uitgaven aan IT-diensten zullen naar verwachting in 2024 met 8,7% groeien tot 1,5 biljoen dollar (zie Tabel 1). Dit is grotendeels te danken aan het feit dat bedrijven investeren in organisatorische efficiëntie- en optimalisatieprojecten. Deze investeringen zullen cruciaal zijn in deze periode van economische onzekerheid.

“Het adoptiepercentage onder consumenten voor apparaten en communicatiediensten is ruim tien jaar geleden op een plateau gebleven. Het niveau van de consumentenbestedingen wordt in de eerste plaats bepaald door prijsveranderingen en vervangingscycli, waardoor er slechts ruimte is voor een stapsgewijze groei. Overtroffen worden door software en diensten was dus onvermijdelijk”, aldus Lovelock. “Bedrijven blijven steeds meer toepassingen vinden voor technologie – IT is van de backoffice naar de frontoffice verhuisd en genereert nu inkomsten, totdat er een plateau is voor hoe en waar technologie in een onderneming kan worden gebruikt, er kan geen sprake zijn van een plateau in de IT-uitgaven van ondernemingen.”

 

De veranderingsmoeheid van CIO’s blijft de IT-uitgaven beïnvloeden
Het totale groeipercentage van de IT-uitgaven voor 2023 bedroeg 3,3%, slechts een stijging van 0,3% ten opzichte van 2022. Dit was grotendeels te wijten aan de veranderingsmoeheid onder CIO’s. In 2024 zal het momentum weer toenemen, waarbij de totale IT-uitgaven met 6,8% zullen stijgen.

Zelfs met het verwachte herwonnen momentum in 2024 blijft de bredere IT-bestedingsomgeving enigszins beperkt door veranderingsmoeheid. Veranderingsmoeheid kan zich manifesteren als weerstand tegen verandering, waarbij CIO’s aarzelen om nieuwe contracten te ondertekenen, zich te engageren voor langetermijninitiatieven of nieuwe technologiepartners aan te nemen. Voor de nieuwe initiatieven die wel gelanceerd worden, hebben CIO’s hogere niveaus van risicobeperking en grotere zekerheid over de uitkomsten nodig.

Gartner’s methodologie voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een rigoureuze analyse van de verkopen van meer dan duizend leveranciers over het hele scala aan IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een ​​uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop hij zijn prognoses kan baseren.

De driemaandelijkse IT-uitgavenprognose van Gartner biedt een uniek perspectief op de IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-services- en telecommunicatiesegmenten. Deze rapporten helpen Gartner-klanten de marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de voorspelling van de IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in “Gartner Market Databook, 4Q23 Update.”

Lees meer in het gratis Gartner-webinar IT Spend Forecast 4Q23: What to Expect in 2024 and Beyond.

Gerelateerd nieuws