Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Whatever’s Next: NextPole

2 jul 2024

Wij leven in een tijdperk waarbij er noodzaak is voor een verandering in de manier waarop we onze steden ontwerpen en beheren. Dit gezien de groeiende uitdagingen rond verstedelijking, veiligheid, connectiviteit en alle nieuwe vormen van mobiliteit. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden maken Smart Cities gebruik van nieuwe technologieën en concepten. In dit artikel lichten we er een uit; de Nextpole van VDL Mast Solutions.

In een tijd waarin steden geconfronteerd worden met steeds grotere uitdagingen, bieden Smart Cities een cruciale stap voorwaarts om onze steden leefbaar te maken en/of te houden. De NextPole levert een platform voor steden, waarmee zij zich kunnen voorbereiden op deze toekomst. Dit zonder vast te zitten aan specifieke leveranciers of verouderde technologieën. Gebaseerd op deze een revolutionaire ‘slimme mast’, die tegemoetkomt aan de groeiende vraag naar laad-, meet en communicatienetwerken in de openbare ruimte. Met technische toepassingen van vandaag én morgen. Een baanbrekende stap in een duurzame en toekomstbestendige infrastructuur.  

Het ontstaan van NextPole 

NextPole is geïnitieerd door VDL Mast Solutions, een toonaangevende speler op het gebied van masten en torenoplossingen. Met een rijke geschiedenis van innovatie en vakmanschap heeft VDL Mast Solutions zich bewezen als een betrouwbare partner in verschillende markten. Of het nu gaat om verlichtingsmasten, telecomtorens of op maat gemaakte oplossingen, VDL Mast Solutions excelleert in het leveren van hoogwaardige producten die voldoen aan de specifieke behoeften van klanten. Van conceptuele schetsen tot productie en realisatie, VDL Mast Solutions is een vertrouwde partner te zijn in de wereld van masten en torens. VDL Mast Solutions maakt deel uit van de VDL Groep. 

Open systeem als standaard 

Met NextPole wordt er gekozen voor open platform als een nieuw standaard. Hiermee wordt er een basis gelegd voor een échte slimme stad. Een stad die op een flexibele en duurzame manier is voorbereid op de toekomst.  

Een van de meest opvallende kenmerken van NextPole is de afwezigheid van een vendor lock-in. Dit betekent dat steden niet gebonden zijn aan een specifieke leverancier voor hun infrastructuur. In plaats daarvan hebben ze de vrijheid om componenten in te kopen op basis van voorkeur, prestaties, en/of prijs. Dit resulteert in een project- en zelfs locatie-specifieke oplossing. 

Familie 

NextPole biedt een familie van verschillende masten en connectiviteitsmogelijkheden om te voldoen aan de belangrijkste uitdagingen van een stad. Het is een platform dat is toegewijd aan het stimuleren van de digitale transformatie van steden. Met multifunctionele slimme masten, modulaire infrastructuur en open systemen streeft NextPole naar duurzame ontwikkeling, verbeterde connectiviteit en een bloeiende stedelijke omgeving voor iedereen. 

Geïntegreerde aanpak 

Door te kiezen voor NextPole, kiezen steden voor een geïntegreerde aanpak van slimme stadsontwikkeling. In plaats van verschillende oplossingen te implementeren die vaak naast elkaar bestaan, consolideert NextPole alle functies in één mast. NextPole minimaliseert niet alleen de visuele vervuiling in stedelijke gebieden, maar verbetert ook de operationele efficiëntie en maakt een allesomvattende benadering van stadsbeheer mogelijk. 

Flexibiliteit en modulariteit 

Een ander voordeel van NextPole is zijn modulaire aard. Steden kunnen hun masten eenvoudig aanpassen en uitbreiden naarmate behoeftes veranderen. Of het nu gaat om het toevoegen van nieuwe sensoren voor milieumonitoring, het integreren van laadstations voor elektrische voertuigen of het implementeren van slimme verkeersregelsystemen, NextPole biedt de flexibiliteit om mee te groeien met de stedelijke ontwikkelingen. 

Kracht door samenwerking 

Samen met diverse partners, waaronder  ABB, SPIE, Signify, Bosch Global Software Technologies, SRP Software Solutions, ACiiST Smart City Networks Ltd. itemo Sorama, TILER, Alphen en High Tech Campus Eindhoven hebben we de krachten gebundeld. Zo werkt NextPole als katalysator voor samenwerking en innovatie. Door een open ecosysteem van partners en leveranciers te creëren, stimuleert het de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en diensten die verder gaan dan wat individuele bedrijven alleen kunnen bereiken. Dit opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden voor steden om hun leefbaarheid te verbeteren. Het recente evenement op 11 april waarbij twee NextPoles werden gelanceerd op High Tech Campus samen met alle partners, markeerde het begin van deze revolutie in slimme stadsontwikkeling en de realisatie van een volledig open ecosysteem. 

De basis voor een leefbare toekomst 

Als we naar de toekomst kijken, is het duidelijk dat de rol van NextPole alleen maar belangrijker zal worden. Met de verwachte groei van IoT-toepassingen, de opkomst van autonome voertuigen en de voortdurende digitalisering van stedelijke systemen, zal de vraag naar flexibele en schaalbare smartpole-oplossingen blijven toenemen. In deze context zet NextPole een nieuw standaard binnen slimme stadsontwikkeling, voor hedendaagse en toekomstige behoeftes. 

Ruggengraat 

Door te investeren in NextPole investeren steden niet alleen in hun bewoners, maar ook in hun groei op de lange termijn. Het biedt een solide basis voor stedelijke innovatie en vooruitgang, waardoor steden zich kunnen aanpassen aan de uitdagingen en kansen van de toekomst. Kortom; NextPole, de ruggengraat van een Smartcity

 

Over de VDL Groep 

VDL Groep is met ruim 16.000 medewerkers in 19 landen actief. De groep omvat meer dan 100 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. In 2022 realiseerde VDL Groep een gecombineerde jaaromzet van 5,752 miljard euro. 

VDL Groep ontwikkelt en produceert een grote diversiteit aan industriële producten, van onderdelen tot geavanceerde eindproducten. Onze activiteiten zijn samen te vatten in de ‘vijf werelden van VDL’: Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech. 

Over VDL Mast Solutions 

VDL Mast Solutions ontwerpt, produceert en plaatst kwalitatief hoogwaardige masten. Het productportfolio omvat onder andere verlichtingsmasten, afspanmasten voor bovenleidingen, zendmasten, cameramasten en reclamemasten. 

We werken met recyclebaar staal en een duurzame coating waarmee de onderhoudskosten worden gereduceerd en de levensduur van de masten wordt verlengd. Onze masten zorgen onder andere voor goed verlichte straten en sportvelden. 

VDL Mast Solutions werkt van idee tot onderhoud. We beschikken over expertise in verschillende disciplines: van ontwerp tot en met productie, van coating tot en met het transporteren van masten en van plaatsing tot en met inspectie van de mast. 

Slimme palen voor de uitdagingen van de smart city   

Drone-nest – voor monitoring, inspectie, nood- en beveiligingsbehoeften. 

Met het meten van de luchtkwaliteit – kunnen gegevens worden verzameld over veel verschillende factoren van de luchtkwaliteit. 

LED-verlichting – verlaagt het energieverbruik en vermindert de lichtvervuiling. 

5G-antenne – maakt slimme stadsdatanetwerken en het internet der dingen mogelijk. 

Videobewakingscamera’s – kunnen gegevens verzamelen over veel verschillende factoren van het leven in de stad. 

Geïntegreerde wegwijzers – zorgen voor eenvoudige navigatie zonder het straatbeeld te vervuilen. 

Laadstation – bevordert de elektrische mobiliteit door gemakkelijke toegang tot de laadinfrastructuur te bieden.

“Wat de smartphone is voor de gebruiker, is NextPole voor de stad” (Eric Janssen, Managing Director VDL Mast Solutions)” 

 

 

Gerelateerd nieuws