Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Whitepaper over 5 jaar innovatie Living Lab Scheveningen gepresenteerd

27 sep 2024

Tijdens het Festival van de Toekomst in Rotterdam overhandigde wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag vandaag het nieuwe whitepaper “Slimme technologie in de openbare ruimte” aan gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland. Deze publicatie markeert vijf jaar van innovatie in het Living Lab Scheveningen, een proeftuin voor smart city-oplossingen die inmiddels internationale erkenning heeft gekregen. Het whitepaper biedt een overzicht van de geleerde lessen en de successen die sinds de start zijn behaald.

Unieke testomgeving

De afgelopen vijf jaar heeft het Living Lab Scheveningen zich ontwikkeld tot een unieke testomgeving voor technologische innovatie in de openbare ruimte. Op en rondom de boulevard worden nieuwe digitale toepassingen getest en ontwikkeld met als doel de mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid van het gebied te verbeteren.

Saskia Bruines:  “De opgedane kennis houden we natuurlijk niet voor onszelf, maar willen we graag met anderen delen. We hebben daarom hard gewerkt aan het whitepaper, met onze lessen en successen van 5 jaar Living Lab Scheveningen.”

Digitale infrastructuur in eigen beheer

Dankzij de sinds 2020 aangelegde digitale infrastructuur, bestaande uit een uitgebreid glasvezelnetwerk en met technologie uitgerust straatmeubilair – zoals kiosken en lantaarnpalen – zijn nieuwe toepassingen als druktemeting en duurzaam energiebeheer ontwikkeld en in gebruik genomen.

Maatschappelijke waarde

De technologieën die we in het Living Lab getest worden bieden praktische oplossingen voor reële uitdagingen. Of het nu gaat om het verbeteren van de veiligheid op drukke zomerdagen of duurzaam energieverbruik, het Living Lab Scheveningen toont aan dat technologie een positieve impact kan hebben op de leefbaarheid van het gebied.

Botsproef

Op Scheveningen wordt technologie in de openbare ruimte getest, niet in een afgesloten gebied of regelluwe zone. Dat maakt innoveren extra complex, maar ook waardevol. Daardoor is het een proeftuin voor de technologie én tegelijkertijd een botsproef met wet- en regelgeving en de belangen van bewoners en ondernemers.

Whitepaper

Het whitepaper “Slimme technologie in de openbare ruimte” biedt een schat aan kennis en ervaring voor elke gemeente die op zoek is naar duurzame en verantwoorde technologische oplossingen.

Geïnteresseerden kunnen het whitepaper hier downloaden.

 

Gerelateerd nieuws