Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Zeven aandachtspunten voor een pragmatische enterprise cloud strategie

14 dec 2020

Naarmate het gebruik van clouddiensten verder toeneemt, adviseert Gartner een zevental aandachtspunten in acht te houden bij het creëren van een pragmatische cloudstrategie. “Een cloudstrategie is van kritiek belang voor iedere organisatie en moet geven een beknopt beeld van de cloud en zijn rol in de organisatie”, licht Raj Bala, senior research director bij Gartner, toe. “Naar de cloud bewegen zonder cloudstrategie leidt tot ad-hoc adoptiepatronen, hogere kosten, onsamenhangend management, kwetsbaarheden in de beveiliging en algehele onvrede over cloudresultaten.”

Zeven elementen helpen bij het formuleren van een pragmatische cloudstrategie, stelt Gartner. Het onderzoeksbureau zette deze elementen uiteen tijdens de virtuele Gartner IT Infrastructure Operations & Cloud Strategies Conference 2020.

1. Zorg dat de cloudstrategie in lijn is met de business strategie
De business strategie varieert sterk per organisatie. “Het is van kritiek belang voor enterprise architecten en infrastructuur- en operationele leiders (I&O-leiders) om zeker te stellen dat hun cloudstrategie in lijn is en actief wordt ondersteund door de business strategie van hun organisatie. Dit ongeacht of hun organisatie klantdiensten, business services of andere producten levert”, zegt Bala.

2. Beoordeel vijf soorten cloudrisico’s om security, compliance en andere zorgen te adresseren
Bij het opstellen van een cloudstrategie moeten enterprise architecten en I&O-leiders vijf soorten cloud-gerelateerde risico’s beoordelen. Het gaat hierbij om risico’s gerelateerd aan flexibiliteit, beschikbaarheid, security, toeleveranciers en compliancy. De mogelijke risico’s moeten op een gebalanceerde en compliant manier worden afgewogen tegen de potentiële voordelen.”

Risicomanagement moet een integraal onderdeel zijn van ieder cloudstrategieproces”, aldus Bala. “Het formuleren van specifieke exitstrategieën voor de cloud voordat u inzet op een cloudproject of vendor risk management is een kritieke stap voor het nemen van gebalanceerde beslissingen over de uitrol van de cloud.”

3. Kostenreductie als belangrijkste motivatie voor cloudadoptie
Een veel gestelde vragen door Gartner klanten is: “Is de cloud daadwerkelijk goedkoper?” Het beantwoorden van deze vraag vereist een genuanceerde aanpak, aangezien de totale kosten afhankelijk zijn van het soort clouddiensten en de kenmerken van de workload, evenals specifieke omstandigheden binnen de organisatie.

“Nu de meeste organisaties ervaring hebben opgedaan met echte cloudimplementaties, zijn de voordelen vooral innovatie en snelheid in plaats van kosten”, zegt Bala.

4. Plan potentiële routes naar de cloud
Voor veel organisaties zou een cloudstrategie verschillende mogelijke routes naar de cloud moeten omvatten. Denk hierbij aan:

  • Rehosting – het verplaatsen van een applicatie met minimale inzet. Dit vraagt om minimale wijzigingen en levert minimale voordelen op. Veel aspecten van de applicatie blijven gelijk.
  • Refactoring – Gebruik maken van de voordelen van diensten als cloud-managed databases in plaats van het migreren van bestaande databases naar de cloud. Deze databases worden nog steeds intern beheerd, maar dan op een andere plek.
  • Rebuilding – Het bouwen van een strategische applicatie met een cloud native architectuur die het mogelijk maakt te profiteren van de schaalbaarheid van de cloud en pay-per-use betaalmodellen.

5. Het shared responsibility model van de cloud begrijpen
Een fundamentele verandering die cloud computing met zich meebrengt is het concept van een shared responsibility model. In de cloud zijn de verantwoordelijkheden van de provider gedefinieerd door de features en mogelijkheden van de aangeboden clouddienst. Het is de verantwoordelijkheid van de klant om de mogelijkheden van de clouddienst in te zetten in eigen bedrijfsprocessen om het gewenste resultaat te realiseren.”

Cloudklanten moeten goed begrijpen wat zij redelijkerwijs mogen verwachten van hun provider en wat hun eigen verantwoordelijkheid is. Ook vaardigheden en ervaring zijn van essentieel belang voor het verantwoordelijk gebruik van clouddiensten. Organisaties zouden dan ook trainingen, onderwijs en zelfs certificering moeten faciliteren voor personeel dat met clouddiensten werkt”, zegt Bala.

6. Aanpak voor drie kenmerkende gebieden van cloudomarming differentiëren
Gartner identificeert drie duidelijke gebieden van cloudomarming: de omarming van Software-as-a-Service (SaaS) voor snelle toegang tot moderne standaardfunctionaliteiten, de omarming van cloud infrastructure platforms (CIPS) voor het bouwen van unieke nieuwe functies en de migratie van bestaande en legacy applicaties.

Bij het formuleren van hun cloudstrategie adviseert Gartner enterprise architecten en I&O-leiders een holistische aanpak te hanteren waarbij zij afwegingen moeten maken tussen operationele controle en beheer. De aanpak moet worden geëvalueerd voor iedere applicatie die in de cloud wordt uitgerold.

7. Omarm de veranderende rol van de IT-afdeling
Ongeacht welke beslissing cloud enterprise architecten en I&O-leiders nemen, de strategie leidt tot een veranderende rol in hun interne IT-organisatie”, aldus Bala. “Over het algemeen leidt dit tot het aanstellen van een cloud architect, oprichten van een cloud centre of excellence en het opstellen van een cloud service broker groep die een brug slaat tussen business stakeholders en cloud service providers.”

Op termijn kan de IT-afdeling een andere rol gaan vervullen rondom cloudservices, vergelijkbaar met die van de HR-afdeling op het gebied van HR. “IT kan de toenemende digitale vaardigheid van afdelingen faciliteren om de juiste clouddiensten te selecteren en hiervan te profiteren.”

Meer informatie is voor Gartner klanten beschikbaar in het rapport “7 Elements for Creating a Pragmatic Enterprise Cloud Strategy.”

Gerelateerd nieuws