Uitbesteding vs Cloud, een inleiding

Veel bedrijven vragen zich af welk deel van hun ICT ze zelf in huis moeten hebben en welk deel ze buiten de deur kunnen plaatsen.
Hierbij speelt dat van oudsher vaak ICT, zeker commodity zaken, wel wordt uitbesteed, waarbij mensen, apparatuur of zelfs opstelruimte extern wordt afgenomen.

Tegenwoordig wordt veel gesproken over 'de cloud'. Hier zitten (enigszins afhankelijk van de definitie van Cloud die je hanteert) wel een aantal belangrijke verschillen in.

 • Bij 'uitbesteding' contracteert een organisatie een aanbieder van bijvoorbeeld e-mail diensten; Deze organisatie heeft (ruimte in) een eigen datacentrum en beheert de aangeboden dienst. Dit kan dan vaak dubbel zijn uitgevoerd en zaken als backups zijn geregeld. Ook is hier vaak een specifieke overeenkomst tussen aanbieder en afnemer van kracht.
 • Bij 'de cloud' is vaak een algemene overeenkomst van toepassing en is over het algemeen ook veel onduidelijker waar het staat; Sterker nog: De (veel genoemde) 'kracht' van de cloud is dat de afnemer zich niet druk maakt over waar het staat en alleen maar een snelle verbinding naar het internet dient te hebben.
  De dienstaanbieder zelf kan bepalen waar deze zijn datacentra tegen de voordeligste kosten kan neer zetten. Dat laatste klinkt mooi, maar hiermee worden er potentieel ook een hoop uitdagingen in huis gehaald.

Overstappen

Ook van groot belang na afloop van het contract is het vooraf maken van afspraken over migratie van jouw diensten naar een nieuwe aanbieder: Zelfs indien je uiteindelijk afnemer zou willen blijven bij de huidige aanbieder, is het verstandig de mogelijkheid te hebben om eenvoudig te kunnen opstappen (al is het maar vanwege je onderhandelingspositie, of gewoon omdat je wettelijk verplicht bent na een bepaalde periode een nieuwe aanbesteding te doen). En hoe weet je zeker dat de ‘oude’ data wordt gewist als je bent overgestapt?

Indekken tegen problemen bij de aanbieder

Bij een cloudaanbieder, zeker als deze zich in het buitenland bevindt, is veelal niet direct duidelijk wat er zou gebeuren als deze aanbieder failleert.
Onduidelijk is waar de data staat en dit geldt ook voor de Backup die meestal vele fiber-kilometers verderop, of op een ander continent, gehuisvest is en dus ook hoe je deze terug kan krijgen. Dit probleem speelt ook bij reguliere uitbesteding, maar in dat geval zijn er wellicht wel afspraken te maken over de eigendom van apparatuur, systemen en gegevens bij faillissement.

Natuurlijk zijn er ook tussenvormen en wordt er veelal gesproken over zaken als een 'private cloud'. Hierbij hangt het van de precieze implementatie af tot in hoeverre vergelijkbare uitdagingen spelen. Soms is een private cloud een deel van een 'volledige cloud service', terwijl in andere gevallen sprake is van een serverpark bij een dientsverlener op vergelijkbare wijze als bij reguliere uitbesteding.

Juridisch

Als je niet weet waar je data staat, dan is ook onduidelijk wie er precies bij kan en onder wiens wetgeving het valt. Zolang de cloudaanbieder gewoon in Nederland staat is dat veelal geen probleem, echter zodra de dienst vanuit het buitenland wordt aangeboden dan geldt er een brij aan wetgeving: Zowel Nederlandse als de relevante buitenlandse wetgeving kan van toepassing zijn. Het is dan ook van groot belang hierover goede afspraken met de cloudaanbieder te maken, zodat je als bedrijf precies weet onder welke voorwaarden jouw gegevens ergens worden opgeslagen.

----- || -----

In het volgende bulletin in de serie 'Uitbesteding vs Cloud' : de vragen die u zichzelf moet stellen voordat u iets in de cloud zet.
Deze serie bulletins zal u handreikingen bieden rondom de uitdagingen die elke organisatie tegenkomt bij werken in en met de cloud.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.