Gemeente Utrecht kiest voor glasvezel

Gemeente Utrecht en Eurofiber hebben een contract getekend voor de aanleg van een nieuw datanetwerk op basis van glasvezelverbindingen. Het netwerk vormt de fundering van een centrale ict-infrastructuur waarmee de gemeente de overstap maakt naar een nieuw werkplekconcept en digitale archieven. Met deze infrastructuur beoogt de gemeente te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van de flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit van haar ict. De verandering moet de gemeente in staat stellen klantgerichter en meer digitaal en efficiënter (samen) te werken.

Aan de aanbesteding voor het datanetwerk deden vier bedrijven mee. Eurofiber kwam als beste uit de bus. De uitrol van het glasvezelnetwerk zal in de loop van 2013 plaatsvinden.

Synchrone datareplicatie

Gemeente Utrecht zal in 2014 tevens een nieuw stadskantoor in gebruik nemen. Op deze locatie komt een datacenter waar alle netwerk-, telefonie-, desktop-, storage- en hostingtoepassingen draaien. Het datacenter zal via een dark fiber-verbinding verbonden zijn met een tweede datacenter op een andere locatie, met exact dezelfde omgeving. Synchrone datareplicatie zorgt ervoor dat gegevens op ieder moment op beide locaties up-to-date zullen zijn. Met deze back-upfaciliteit zal de continuïteit van de gemeentelijke processen gewaarborgd zijn.

Dark fiber

De gemeente zal de dark fiber-verbinding tussen de twee datacenters zelf belichten met een snelheid van 10 Gbps. In de toekomst is het mogelijk om deze bandbreedte eenvoudig en zonder grote investeringen uit te breiden, bijvoorbeeld door met DWDM (dense wavelength division multiplexing)-technologie meerdere 10 Gbps-verbindingen te creëren. Circa zeventig andere locaties van de gemeente zullen via op glasvezel gebaseerde Ethernetverbindingen met de twee datacenters verbonden worden. De bandbreedte van deze verbindingen zal maximaal 1 Gpbs zijn, maar variëren naar gelang de behoefte van elke locatie. Dit zal voor een hoge mate van kostenefficiency zorgen. Bijkomend voordeel: de gemeente betaalt alleen voor de capaciteit die nodig is.

Nieuwe werken

De glasvezelverbindingen zullen samen niet alleen een snel, flexibel en kostenefficiënt datanetwerk vormen, maar ook een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid garanderen. Hiermee zal de gemeente Utrecht over een basis beschikken voor de invoering van het nieuwe werken. Dit concept houdt in dat medewerkers onafhankelijk van de werkplek die ze kiezen altijd over de benodigde toepassingen beschikken om hun werkzaamheden uit te voeren. Met het nieuwe glasvezeldatanetwerk en de nieuwe ict-infrastructuur die hierop is gebaseerd, kan de gemeente Utrecht meer digitaal gaan werken. Zij verwacht zo haar processen te versnellen en de dienstverlening naar de burger te optimaliseren. Op deze manier zal de gemeente burgers en ondernemers beter van dienst kunnen zijn.

Centrale digitale archieven

Door de hoge bandbreedte van het datanetwerk zal de gemeente ook in staat zijn om gebruik te gaan maken van centrale digitale archieven. In het komende jaar zal zij haar papieren archieven, die al sinds 1851 worden bijgehouden, digitaliseren. De digitale archieven zullen worden opgeslagen in de datacenters en toegankelijk zijn vanaf de verschillende locaties binnen het netwerk.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.