KPN opent aardbevingsbestendig datacenter in Groningen

markt_spelersKPN heeft vandaag in samenwerking met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een nieuw datacenter in Groningen geopend. De openingshandeling werd verricht door Max van den Berg, de commissaris der koning, Maarten Hillenaar, directeur informatiseringsbeleid rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Rob Kerstens, directeur generaal DUO en John van Vianen, directeur KPN zakelijke markt.

De overheid besloot eerder -als onderdeel van het programma Compacte Rijksdienst- tot consolidatie van haar ruim zestig datacenters tot maximaal vier overheidsdatacenters (ODC’s). ODC Noord gaat in eerste instantie ruimte bieden aan de servers van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische zaken en Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Ook bedrijven uit andere sectoren zijn welkom in het KPN datacenter in Groningen.

De datacenters van KPN bieden een hoge mate van veiligheid. Zo blijven de data in Nederland omdat het voor veel klanten belangrijk is dat de data onder Nederlandse wetgeving vallen. Verder worden de datacenters 24 uur per dag bewaakt.

John van Vianen, directeur KPN Zakelijke Markt:

‘Steeds meer bedrijven gaan inzien dat de continuïteit van data geen pure it- kwestie is. Organisaties zijn steeds afhankelijker van bedrijfsdata en bedrijfstoepassingen. Het voortbestaan van hun business hangt er van af. We zien dat er vaak begonnen wordt met het onderbrengen van de it-systemen in een professioneel datacenter, om daarna na te denken over het introduceren van beheer- of clouddiensten. Deze diensten bieden de klant minder technische complexiteit, schaalbaarheid en plaatsonafhankelijk werken tegen lagere kosten. Zonder aan veiligheid in te boeten; de data blijft in de buurt en op Nederlandse bodem.’

Aardbevingen

In het datacenter worden duurzame installaties toegepast om het energieverbruik te minimaliseren. KPN gebruikt 100 procent groene stroom. Volgens risicoanalyses ligt het Datacenter Groningen buiten de aardbevingsgebieden. De constructie van het datacenter is echter zodanig dat het bestand is tegen aardschokken. Het datacenter wordt gebouwd in vier fasen met in totaal een oppervlakte van 2.600 vierkante meter. Daarbij is het datacenter onder andere ISO 14001 en ISO 27001 gecertificeerd. Verleden week opende KPN ook al een datacenter in Rotterdam.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.