Onderzoekers waarschuwen voor nieuwe vorm van eilandautomatisering

business_trendsDriekwart van de Nederlandse organisaties vindt dat de opkomst van cloudoplossingen snelle innovatie voor de eigen organisatie mogelijk maakt. Maar de cloud wordt te versnipperd gebruikt waardoor onvoldoende waarde wordt gecreëerd. Dit zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van Macaw is uitgevoerd onder 100 it-beslissers van Nederlandse organisaties met 50 of meer medewerkers, die nu, of uiterlijk in 2016 van cloud gebruik (denken te) maken.

Cloudintegratie is volgens de onderzoekers de belangrijkste uitdaging voor vier van de vijf Nederlandse bedrijven. Het aantal cloudtoepassingen dat organisaties in gebruik hebben, maakt de komende drie jaar een ruime verdubbeling door: van 46 per organisatie nu, naar 105 in 2016. Het gaat daarbij meestal om een combinatie van private en publieke oplossingen.

De onderzoekers signaleren dat het voor Nederlandse organisaties niet eenvoudig is om de snelheid waarmee cloudapplicaties de organisatie binnenkomen bij te benen. Veel van deze applicaties worden binnengehaald om een tactisch voordeel te realiseren, maar zij zullen vroeg of laat toch ingepast moeten worden in het bestaande bedrijfsapplicatielandschap. Volgens de onderzoekers zien cloudgebruikers een grote toegevoegde waarde in diverse integratieoplossingen die daarvoor nodig zijn.

De meest genoemde oplossingen met grote toegevoegde waarde zijn een complete werkplekomgeving in de cloud (44 procent), gebruik van een dienstverlener die als cloud broker optreedt (39 procent) en het gebruik van open standaarden (39 procent). Momenteel wordt cloudintegratie vooral opgepakt om private cloudoplossingen met andere private cloudoplossingen te integreren (52 procent). In de komende jaren verschuift de behoefte naar het integreren van publieke en private cloudtoepassingen met legacy applicaties.

William van der Pijl, cco van Macaw:

‘Nederlandse cloudgebruikers merken in de praktijk dat ze sneller kunnen innoveren en bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken met behulp van cloudoplossingen. Het is ook een manier om snellere en betere stuurinformatie te realiseren. Er komen dan ook in hoog tempo cloudtoepassingen bij waardoor het gevaar van een nieuwe vorm van eilandautomatisering ontstaat. Als cloudintegratie faalt, vreest men vooral voor verstoringen in bedrijfsprocessen en beveiligingsproblemen. Maar het goed aanpakken van integratie is voornamelijk cruciaal om de toegevoegde waarde van de cloud niet verloren te laten gaan.’

Continuïteitsproblemen

Het aan elkaar knopen van (cloud)applicaties is volgens de onderzoekers de grootste, maar zeker niet de enige integratie-uitdaging. Hoog op de lijst uitdagingen staan gebrek aan overzicht wat betreft de prestaties, toegangs- en identiteitsbeheer, wildgroei aan applicaties en complexer leveranciersmanagement. Als risico’s bij falende cloudintegratie noemt 46 procent beveiligingsissues en 45 procent verstoringen van de bedrijfsprocessen, gevolgd door trage probleemoplossing vanwege een ondoorzichtige keten (37 procent) en uit de hand lopende kosten (34 procent). Opvallend is dat 31 procent zegt bang te zijn voor continuïteitsproblemen door mogelijk faillissement van leveranciers. Gevraagd naar de meest geschikte leverancier van cloudintegratieoplossingen voor de organisatie geeft bijna de helft (48 procent) dan ook de voorkeur aan Microsoft, gevolgd door Google (24 procent) en Amazon 7 procent), terwijl 15 procent het niet weet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.