EU geeft goedkeuring aan beveiligde mobiele telefoon van Sectra

sectra_logo_supercrisp

 

Sectra, een Europese leverancier van beveiligde mobiele oplossingen, heeft een EU-goedkeuring gekregen voor het hoogste beveiligingsniveau dat ooit is toegekend aan een mobiel apparaat in de Europese Unie.Sectra_Tiger-S_7401

Het betreft het model Sectra Tiger/S 7401, een mobiele telefoon voor beveiligde spraak- en tekstcommunicatie die is goedgekeurd voor het niveau SECRET UE/EU SECRET. Sectra is daarmee de enige leverancier die cryptotelefoons levert die zijn goedgekeurd door de EU op dit niveau. Door de Sectra Tiger/S 7401 te gebruiken, kunnen overheden en ambtenaren in de EU en de lidstaten veilig gerubriceerde informatie uitwisselen via normale mobiele netwerken, in verschillende beveiligingsdomeinen, zonder bang te hoeven te zijn voor afluisteren.

De Sectra Tiger/S zorgt in één enkel apparaat voor beveiligde communicatie en interoperabiliteit binnen en tussen verschillende organisaties, zoals de EU, NAVO en een lidstaat. De verschillende beveiligingsdomeinen dienen om flexibele communicatie te kunnen bieden terwijl de integriteit van de verschillende domeinen behouden blijft. Zo kan een Nederlandse gebruiker dus beveiligde gesprekken voeren met collega's binnen de Nederlandse ministeries als ook binnen de EU en de NAVO, volgens de gemaakte afspraken.

Er worden vier beveiligingsniveaus onderscheiden: Stg (staatsgeheime informatie) Zeer Geheim (Top Secret), Stg. Geheim (Secret), Stg. Confidentieel (Confidential) en Departementaal Vertrouwelijk (Restricted). Deze niveaus geven aan hoe er met gevoelige informatie moet worden omgegaan en welke schade er veroorzaakt kan worden als de informatie zou uitlekken. Stg. Geheim is de op één na hoogste classificatie; dit betekent dat het bekend worden van de informatie een groot negatief effect op de nationale veiligheid kan hebben.

De eerste Sectra Tiger/S 7401-toestellen worden op dit moment in gebruik genomen binnen de EU-organisatie. "Het Sectra Tiger-systeem is ontwikkeld vanuit een pan-Europees perspectief, om beveiligde communicatie binnen en tussen lidstaten en de EU en de NAVO mogelijk te maken. De EU-goedkeuring voor de Sectra Tiger/S 7401 met zijn multi-domeinmogelijkheden is een belangrijke stap om van Sectra Tiger de algemene standaard te maken voor beveiligde communicatie binnen Europa", zegt Jeroen de Muijnck, directeur van Sectra Communications BV.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.