Rechter stelt ACM in ongelijk

Logo_ACMDe Autoriteit Consument & Markt (ACM, destijds nog OPTA geheten) heeft bij de Rotterdamse rechter bakzeil moeten halen in een beroepszaak tegen de onderneming SD&P Interactive. Het bedrijf had in 2010 drie boetes opgelegd gekregen van de telecomwaakhond voor het versturen van spam sms-berichten. Twee van de drie boetes waren in een eerder stadium al gesneuveld, nu is ook de laatste van tafel. SD&P en ACM kunnen ieder nog hoger beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

ACM heeft op 28 april 2010 aan SD&P Interactive B.V. drie boetes opgelegd van in totaal 550.000 euro vanwege overtredingen van het spamverbod zoals neergelegd in artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet. Het bewuste bedrijf verzond zonder voorafgaande toestemming sms-berichten aan consumenten die hun gegevens hadden achtergelaten op een commerciële website waarmee kans werd gemaakt op een gratis product. In het bezwaar had ACM al twee boetes geschrapt en de derde boete verlaagd. Zowel de telecomwaakhond als SD&P hebben beroep ingesteld bij de rechtbank Rotterdam. Die verklaart het beroep van SD&P gegrond en vernietigt het besluit van ACM. De rechtbank vindt dat ACM terecht heeft geoordeeld dat de sms-berichten die SD&P verstuurde communicatie voor commerciële doeleinden is, aangezien ze duidelijk bedoeld zijn om de consument aan te sporen abonnee te worden van een betaalde sms-abonnementsdienst. De rechtbank oordeelde echter ook dat ACM onvoldoende heeft aangetoond dat er sprake was van ongevraagde communicatie.

De rechtbank benadrukt dat pas sprake is van gevraagde communicatie als de abonnee, voordat hij het bericht ontvangt, uitdrukkelijk kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op zulke berichten. De rechtbank is het eens met ACM dat hierbij naar de inhoud van de relevante webpagina’s van SD&P gekeken moet worden om te beoordelen of sprake is van gevraagde of ongevraagde informatie. Daarbij telt wat de abonnee redelijkerwijze daaruit kon begrijpen. Om te kunnen spreken van gevraagde communicatie moet de lezer uit de vooraf verstrekte informatie begrijpen welke communicatie hij kan verwachten. Hiermee heeft de rechtbank twee belangrijke uitgangspunten voor ACM bevestigd.

De rechtbank oordeelt dat ACM maar van drie consumenten heeft vastgesteld dat zij een sms-bericht van het bedrijf hebben ontvangen en abonnee zijn. Hiermee zou ACM alleen voor deze drie personen kunnen aantonen dat voor hen de webpagina’s zodanig onduidelijk waren dat sprake is van ongevraagde communicatie en dus van een overtreding. Voor de overige klachten geldt dat ACM niet heeft kunnen bewijzen dat deze klagers de webpagina’s ook daadwerkelijk hebben bezocht. Daarom kan niet goed worden beoordeeld of sprake was van ongevraagde communicatie.

Voor één van de drie overige klagers geldt dat de rechtbank vindt dat niet vaststaat via welke webpagina hij zich heeft aangemeld bij SD&P. Voor de overige twee klagers geldt dat de rechtbank oordeelt dat de webpagina die zij gebruikten wel genoeg informatie bevat om het invullen van het 06-nummer en verzenden daarvan als een vraag om communicatie aan te merken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.