Duits voetbalelftal heeft Big Data als twaalfde man

Mannschaft

 

Vanavond staat Duitsland in de halve finale van het EK Voetbal in Frankrijk. Dat is voor onze oosterburen eerder regel dan uitzondering, maar een van de redenen dat de Duitsers zo ver zijn gekomen, is dat de Duitse ploeg gretig gebruikmaakt van Big Data. De Duitse voetbalbond is in zee gegaan met het softwarebedrijf SAP dat twee technologieën ontwikkelde om de sterke en zwakke punten van de tegenstander te analyseren en hiermee Die Mannschaft aan nieuwe successen te helpen.

Twee applicaties

De eerste applicatie die de Duitsers gebruiken heet SAP Challenger Insights. Met deze noviteit worden via gigantische hoeveelheden informatie de kenmerken van de tegenstanders geanalyseerd. De offensieve en defensieve tendensen komen naar boven en in welke formatie de opponent speelt.

De spelers van de Duitse ploeg krijgen op iPads de informatie toegespeeld. Van elke directe tegenstander krijgt de speler keurig voorgeschoteld wat zijn sterke en zwakke punten zijn, zijn persoonlijke data en tot zes videoclips waarin die eigenschappen extra uitgelegd worden. In het totale plaatje krijgt coach Löw specifieke data over de speelwijze van de opponent en de individuele spelers. Mocht er iets veranderen aan de opstelling van de tegenstander, dan kan Löw met een simpele drag-and-drop functie de veranderde strategie analyseren.

De tweede applicatie heet Penalty Insights Functions waarin patronen van de strafschoppennemers van de tegenstander feilloos naar boven worden gebracht. Doelman Manuel Neuer kan in het systeem kijken naar potentiële strafschopnemers van de tegenstander en zien hoe zij presteren onder druk. Schieten ze de bal in de rechterbovenhoek of juist linksonder? Ook de manier hoe zij hun aanloop nemen en vele andere scenario's worden in de schoot geworpen van de toch al voortreffelijke keeper.

Filosofie en feiten

'De nieuwe generatie atleten ziet het gebruik van Big Data volledig zitten. Ze willen allemaal de rapporten zien. Ze staan volledig open voor nieuwe technologie', weet Stefan Wagner, algemeen directeur van SAP. 'We hebben een filosofie ontwikkeld samen met de Duitse voetbalbond. Zij hebben de coach en zijn staf. Zij nemen de beslissingen. Wij ondersteunen die beslissingen slechts met feiten.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.